DO ZNANJA – UZ DOMAĆE I DIVLJE ŽIVOTINJE

Predstavljamo vam još jednu aktivnost koju smo osmislili a vi je možete napraviti kod kuće sa vašim mališanom. Ova aktivnost se sastoji od više koraka i možete je prilagoditi uzrastu vašeg deteta.
Za ovu aktivnost mi smo koristili magnete na kojima su životinje (domaće i divlje) a vi možete da nacrtate ili da odštampate životinje koje učite sa detetom.


Prvi korak u pravljenju ove aktivnosti je da dok crtate i bojite pričate detetu šta ta životinja jede, kako se oglašava, kako se kreće i na taj način dete će se upoznavati sa njima. Ukoliko je dete starijeg uzrasta možete da nacrtate porodicu neke životinjske vrste (kokoška, petao, pile).


Drugi korak je da tablu ili veliki beli papir, podelite na dve polovine. Na jednoj polovini nacrtajte objekte koji će asocirati na staništa domaćih životinja (farma, obor, bašta..) a na drugoj polovini elemente koji će podsećati dete da tu žive divlje životinje (džungla, kavez, šuma…). U sredini nacrtajte devet kvadrata u kojima ćete upisati brojeve od 1-9, to će biti mesta na koje će dete po nalogu da stavlja određene životinje. Ukoliko je vaše dete starije, umesto kvadrata možete da nacrtate različite geometrijske oblike (krug, trougao, pravougaonik, zvezdu…).
Treći korak je da dete po nalogu uzme imenovanu životinju npr. zeca, da o njoj ispriča sve što zna (šta jede, gde živi, kako se kreće..) i da je odnese do table imitiranjem kretanja te životinje (skakutajući kao zec). Ukoliko dete nema kompletnu predstavu o određenoj životinji, možete mu ispričati neku zanimljivu pričicu kojom će on proširiti svoju predstavu o njoj.
Ukoliko učimo brojeve koji su ispisani u kvadratima kažete „Uzmi zeca i stavi ga na broj 1“. Ukoliko sa detetom radimo na prostornoj orijentaciji ili redosledu kažete „ Zalepi zeca pored majmuna“.


Ovom aktivnošću stimulišemo dete i razvijamo grubu motoriku (imitirajući hod životinja npr. sunožni skok-kod skakutanja kao zeka). Finu motoriku, grafomotoriku, hvat stimulišemo i vežbamo crtanjem i bojenjem životinja.
Pomoću ove aktivnosti razvijamo i percepciju, vizuelnu diskriminaciju, orijentaciju u prostoru, bimanuelne aktivnosti, koordinaciju oko-ruka, razvijamo glasove kroz onomatopeju. Vežbamo pamćenje i pažnju. Takođe učimo dete i da razlikuje geometrijske oblike, učimo brojeve, redosled, predloge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *