dečije avanture

Morske logopedske avanture ovog leta

Deca uglavnom vole more i željno ga iščekuju da bi uživali satima igrajući se vodom i peskom na plaži. Ponekad se roditeljima učini da su suvišni u toj igri koju deca i bez njih sami organizuju. Dajemo vam predlog aktivnosti za vas i vaše dete koje će biti zabavne i korisne za njegov razvoj.

Pre nego što krenete na plažu, razgovarajte sa detetom šta vam je sve potrebno da ponesete. Dok spremate torbu za plažu, tražite od deteta da vam pomogne tako što ćete mu govoriti šta treba da vam donese. Naredbe možete da osmislite da budu u vidu zadatka. Npr.
– „Iz velikog kofera donesi žuti peškir.“
– „Iz plave torbe donesi tatin šešir.“
– „Sa gornje police u kupatilu donesi mleko za sunčanje.“

Zatim ga podsetite da spremi materijal koji vam je potreban za igranje na plaži, a to je: kofica, lopatica, grabulje, modle za igranje u pesku, prazne plastične čaše, lopta.

Zajedničke aktivnosti koje vam predlažemo su:

– Skupljajte u koficu kamenčiće, a zatim ih vadite i brojite do 5 ili 10. Nakon toga prebrojavati i prste na rukama i nogama uz blago istezanje i dodirivanje svakog prsta. Na sličan način punite koficu lopaticom i kada dete ubaci svaku lopaticu u koficu vi brojite. Na ovaj način se uči brojanje i prebrojavanje do 5 ili 10 u zavisnosti od uzrasta deteta.

– Sipajte pesak u koficu i kada je napunite prosipajte. To ponavljajte više puta i pustite dete da pokuša da imitira. Takođe, peskom, kamečićima ili vodom možete puniti i plastične čaše. Možete prosipati ili presipat iz jedne čaše u drugu i učiti pojmove puno/prazno, ima/nema, teško/lako. Ujedno vežbate i koordinaciju ruku. Ako detetu prija može da stavi obe ruke u pesak i da ih naizmenično vadi i uranja u pesak. Na taj način se upoznaje sa teksturom peska i dobija taktilnu stimulaciju.

– Dete lopaticom može kopati po pesku, sipati kamenčiće, iz kofice izbacivati pesak i pri ovim aktivnostima vežbati finu motoriku. Grabuljama šarajte po pesku, a u brazde možete ubacivati sitne kamenčiće vežbajući kako finu motoriku tako i koordinaciju oko-ruka. Ako napravite brazde različite dužine i debljine tražite da vam dete pokaže najkraću, najdužu, tanku, debelu. Na taj način vežbajte pojmove kratko-dugačko, tanko-debelo.

– U plićaku možete sa modlama za pesak praviti različite oblike i tako vežbati koordinaciju oko-ruka i koordinaciju rukuAko su modle različitog oblika i boje možete ih odvajati  po boji, veličini i obliku. Bacajte kamenčiće što dalje u vodu kako bi dete jačalo mišiće ruku i prilagođavalo tonus šake odnosno jačinu kojom će bacati.

– Neka dete što više hoda boso po pesku kako bi bolje osetilo svoje korake i stopala. Pustite ga da hoda i trčkara i po plićaku da oseti otpor vode. Kada je u vodi sa gumom ili mišicama pasivno mu pomerajte ruke kroz vodu ka gore i dole, kružne pokrete rukama vežbajući pojmove gore-dole, u krug. Ako je dete veće možete ruke pomerati i ispred njega, iza njega, na stomak, na leđa, glavu, uz imenovanje delova tela gde se stavljaju ruke. Noge takođe možete pomerati napred-nazad, savijati u kolenima, prelaziti preko butina, savijati prste na stopalima uz imenovanje delova tela. Na ovaj način ćete detetu pružiti pored proprioceptivne stimulacije (dubokog senzibiliteta) ruku i nogu osvešćivanje i učenje delova tela i pojmova vezanih za prostornu orijentaciju.

– Možete se dobacivati loptom na udaljenosti do koje dete može da dobaci. Ako je dete većeg uzrasta probajte da mu kažete da baci loptu, a zatim da pljesne i da to radi svaki put kada vam baca loptu. Ako je lopta manja zadatak će biti teži. Možete igrati odbojku, između dve vatre, bagmington. Veličinu lopte i igre birajte u odnosu na uzrast vašeg deteta (manje dete veća lopta, veće dete manja). Ovim aktivnostima dete vežba koordinaciju ruku i nogu, spretnost, prilagođavanje jačine pokreta zadatku i uvežbava motoriku čitavog tela.  Ako u igru uvedete i poene, biće korisno i za razvijanje takmičarskog duha.

– Pljosnatim kamenčićima možete praviti žabice na vodi tako što ćete baciti kamenčić koji treba da leti tik iznad vode, povremeno je dodirujući i praveći žabice. Jednom bacite vi kamenčić, a jednom neka baci dete. Na taj način vežbate strpljenje (čekajući red), razvijate takmičarski duh, vežbate koordinaciju oko-ruka i preciznost.

U sve navedene igre možete uključiti celu porodicu. Tako će biti mnogo zanimljivije.

Na kraju igranja podsetite dete da skupi svoje igračke pre odlaska sa plaže i da ih ponese kako bi moglo opet da se igra. Ovo su samo predlozi na koji način vreme provedeno na plaži sa svojim detetom možete učiniti i lepim i korisnim.

Pročitajte još: Letnja logopedska avantura vas i vašeg deteta

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori, avanture

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *