razvoj govora

Igrica “Sva moja osećanja”

Emocije nas pokreću, ali emocije nas i uče. Hajde da učimo i mi njih! Višestruko koristan i zanimljiv način da stimulišete razvoj govora, psihomotorike i emocija Vašeg deteta.


Napravite kocku od kartona i na njenim stranama nacrtajte ili zalepite crteže lica različitih emocija. Mi smo ovde stavili radost, tugu, strah i bes. Kako dete usvaja i napreduje, možete dodavati i menjati osećanja. Ista takva lica nacrtajte na veće papire ili kartone i izrežite na delove kao što vidite na slici. Zadatak deteta je da baci kocku i napravi isti izraz lica kao onaj koji je dobilo. Zatim treba da imenuje osećanje koje je na njemu izraženo i, na kraju, sastavi delove slagalice isto tako.

Na ovaj način dete vežba imitaciju i mišiće lica (oralna praksija), što je osnova govora. Takođe, ono se uči prepoznavanju i imenovanju različitih osećanja. Nadalje, vežba razumevanje svojih i tuđih osećanja, što skupa obogaćuje njegov emotivni i socijalni razvoj. Slaganjem vežba uočavanje detalja, uči pojmove deo-celina, vežba pažnju, analizu i sintezu. Ukoliko je dete starije pitajte ga kada se ono tako osećalo, neka se priseti situacije i opiše je. Na taj način dalje će bogatiti svoj rečnik i ulepšavati govor, kao i dovoditi u vezu emocije sa situacijama koje ih uzrokuju ili iz njih proizilaze, a Vi ćete bolje upoznavati dete, videti kako ono shvata svet oko sebe.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *