Pitanje zabrinutih roditelja: Moje dete neće da obuče novu jaknu, da obuje nove patike, ne želi kapu na glavi ni rukavice…

Sa decom koja ne žele da obuku novu jaknu, da obuju cipele, koja ne žele da nose kapu ili rukavice, oblačenje može da se pretvori u borbu. Obratite pažnju, možda je vaše dete preosetljivo ili prolazi kroz fazu u svom razvoju. Čak i male iritacije takvoj deci mogu biti nepodnošljive. Neka deca mogu imati tantrume (napade besa) pa ćete možda morati da eksperimentišete kako da na najlakši način dete obuče jaknu, duksericu, džemper, šal ili obuje patike, sandale, čizme. Logopedski centar Čabarkapa Vam daje nekoliko predloga koji oblačenje i obuvanje možeučiniti jednostavnim:

 • Izbegavajte sve što steže oko vrata, zglobova, struka.
 • Birajte čarape koje se detetu neće izuvati, kliziti.
 • Izbegavajte farmerice jer stežu, birajte mekane ili pantalone sa elastičnim pojasom.
 • Uklonite etikete sa odeće i izbegavajte majice sa aplikacijama jer deci često mogu biti neprijatne.
 • Neka deca mogu biti alergična na omekšivač pa izbegavajte korišćenje istog.
 • Deci više prijaju mekanije, više puta oprane stvari nego nove koje mogu biti neprijatne za nošenje.
 • Koristite odeću napravljenu od prirodnih materijala. Možete eksperimentisati da vidite koji materijali vašem detetu odgovaraju vuna, pamuk, pliš..
 • Vežbajte nošenje novih stvari na kratko.
 • Ako više voli majice obucite ga slojevito da može da se skine kada je u zatvorenom prostoru.
 • Dajte deci izbor i neki osećaj kontrole – kupujte zajedno, pregovarajte (npr. odustanite od šala ako pristane na kapu).

Roditelji dece koja su taktilno preosetljiva mogu im obuvati po dva para čarapa kako bi umanjili dodir sa podlogama različitih struktura koje im ne prijaju.

Više o taktilnoj preosetljivosti i načinima na koje možete da rešite ovaj problem možete pročitati u praktikumu autora dr Nataše D. Čabarkape „Da brbljam, da govorim, da učim“.

2 comments

 1. Dobar dan ja Sam majka 2 dece devojcice 5 god i decaka 21 mesec. Razlog sto vam pisem je jer trazim savet i jako sam zabrinuta. Moj sin ne zeli da se obuce uopste vec 5 dana. Ako ga obucem on se ponasa histericno, baca se po podu i vristi jako sve dok ga ne skinem
  Molim za pomoc jer ne mogu ga izvesti ni napolje. Voli da se igra jako je pametan ponavlja sve reci i dobro se slaze sa sestrom. Sta da ucinim povodom oblacenja.? Ne znam zbog cega je to doslo. Dal je to takav Periode. Sa cerkom nisam imala taj problem. Hvala unapred. Maja

  1. Poštovana Majo,

   Hvala Vam što ste nam se obratili za savet. Svakako nemamo dovoljno informacija da bismo mogli sa sigurnošću da znamo o čemu je reč. Može da se desi da se dogodila neka promena ili da se desilo neko neprijatno iskustvo kada je izašao napolje i da sada izlazak iz kuće asocira sa nečim neprijatnim. Jedan od razloga iz kojeg deca odbijaju novu odeću može da bude i taktilna preosetljivost, usled koje deci ne prijaju određeni materijali na koži. Na to možemo posumnjati i ako odbija da mu ruke budu prljave, da bude umazan, ako ne voli mokro, da se grli, ako izbegava igre u kojima može da se isprlja itd. Pokušajte da se setite da li se nešto promenilo u momentu kada je počeo da odbija oblačenje. Naš savet je svakako da se posavetujete sa stručnjakom, ali i da stručnjaci upoznaju Vaše dete i obave procenu kako bi mogli da Vam kažu šta je problem. Ukoliko želite, u našem Centru možete obaviti kompletnu procenu koju obavljaju logopeg, reedukator psihomotorike, psiholog i senzorni pedagog. Ukoliko želite da nas kontaktirate možete to učiniti na broj telefona 0668279797.

   Srdačan pozdrav,
   LEC Čabarkapa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *