Pitanje zabrinutih roditelja: Moje dete neće da obuče novu jaknu, da obuje nove patike, ne želi kapu na glavi ni rukavice…

Sa decom koja ne žele da obuku novu jaknu, da obuju cipele, koja ne žele da nose kapu ili rukavice, oblačenje može da se pretvori u borbu. Obratite pažnju, možda je vaše dete preosetljivo ili prolazi kroz fazu u svom razvoju. Čak i male iritacije takvoj deci mogu biti nepodnošljive. Neka deca mogu imati tantrume (napade besa) pa ćete možda morati da eksperimentišete kako da na najlakši način dete obuče jaknu, duksericu, džemper, šal ili obuje patike, sandale, čizme. Logopedski centar Čabarkapa Vam daje nekoliko predloga koji oblačenje i obuvanje možeučiniti jednostavnim:

 • Izbegavajte sve što steže oko vrata, zglobova, struka.
 • Birajte čarape koje se detetu neće izuvati, kliziti.
 • Izbegavajte farmerice jer stežu, birajte mekane ili pantalone sa elastičnim pojasom.
 • Uklonite etikete sa odeće i izbegavajte majice sa aplikacijama jer deci često mogu biti neprijatne.
 • Neka deca mogu biti alergična na omekšivač pa izbegavajte korišćenje istog.
 • Deci više prijaju mekanije, više puta oprane stvari nego nove koje mogu biti neprijatne za nošenje.
 • Koristite odeću napravljenu od prirodnih materijala. Možete eksperimentisati da vidite koji materijali vašem detetu odgovaraju vuna, pamuk, pliš..
 • Vežbajte nošenje novih stvari na kratko.
 • Ako više voli majice obucite ga slojevito da može da se skine kada je u zatvorenom prostoru.
 • Dajte deci izbor i neki osećaj kontrole – kupujte zajedno, pregovarajte (npr. odustanite od šala ako pristane na kapu).

Roditelji dece koja su taktilno preosetljiva mogu im obuvati po dva para čarapa kako bi umanjili dodir sa podlogama različitih struktura koje im ne prijaju.

Više o taktilnoj preosetljivosti i načinima na koje možete da rešite ovaj problem možete pročitati u praktikumu autora dr Nataše D. Čabarkape „Da brbljam, da govorim, da učim“.

6 comments

 1. Dobar dan ja Sam majka 2 dece devojcice 5 god i decaka 21 mesec. Razlog sto vam pisem je jer trazim savet i jako sam zabrinuta. Moj sin ne zeli da se obuce uopste vec 5 dana. Ako ga obucem on se ponasa histericno, baca se po podu i vristi jako sve dok ga ne skinem
  Molim za pomoc jer ne mogu ga izvesti ni napolje. Voli da se igra jako je pametan ponavlja sve reci i dobro se slaze sa sestrom. Sta da ucinim povodom oblacenja.? Ne znam zbog cega je to doslo. Dal je to takav Periode. Sa cerkom nisam imala taj problem. Hvala unapred. Maja

  1. Poštovana Majo,

   Hvala Vam što ste nam se obratili za savet. Svakako nemamo dovoljno informacija da bismo mogli sa sigurnošću da znamo o čemu je reč. Može da se desi da se dogodila neka promena ili da se desilo neko neprijatno iskustvo kada je izašao napolje i da sada izlazak iz kuće asocira sa nečim neprijatnim. Jedan od razloga iz kojeg deca odbijaju novu odeću može da bude i taktilna preosetljivost, usled koje deci ne prijaju određeni materijali na koži. Na to možemo posumnjati i ako odbija da mu ruke budu prljave, da bude umazan, ako ne voli mokro, da se grli, ako izbegava igre u kojima može da se isprlja itd. Pokušajte da se setite da li se nešto promenilo u momentu kada je počeo da odbija oblačenje. Naš savet je svakako da se posavetujete sa stručnjakom, ali i da stručnjaci upoznaju Vaše dete i obave procenu kako bi mogli da Vam kažu šta je problem. Ukoliko želite, u našem Centru možete obaviti kompletnu procenu koju obavljaju logopeg, reedukator psihomotorike, psiholog i senzorni pedagog. Ukoliko želite da nas kontaktirate možete to učiniti na broj telefona 0668279797.

   Srdačan pozdrav,
   LEC Čabarkapa.

 2. Poštovani, ja bih od Vas tražila jedan savet vezan za moju 5.i po godišnju cetku. Naime ,već duže vreme vidimo borbu sto se tiče oblačenja. Od malena joj nesto smetalo,što se tiče odjeće ili obuce ili je steze, ili joj se ne slažu boje, ili joj je dugačako, kako ona kaže nisu joj dovoljno ravne helanke. Teksas nece ni da vidi ,kao ni vunene stvari. To me je iritiratiralo, te sam i nakon dugotrajnog forsiranja odlučila da ću joj pustiti da sama bira sta će da nosi. Jedno vreme to su bile sam haljine, pa onda samo helene, pa suknje. Iz mjeseca u mjesec nova faza. Međutim, sve nekako prodje. Jos muku mucimo sa čarapama. Sve joj smetaju, ni jedne joj ne pašu i stalno traži priliku da ih skine. Međutim, usli smo u jedno novu fazu, gde počinje da joj smeta plahta, Jorgan, deka. Kaze da joj od deke škripe zubi,da se jezi na taj materijal . Plahta joj je kruta, kao i jorganski carsav. Ne znam više sta da radim i kako da se postavi u tim situacijama . Hvala na savjetu.

  1. Poštovana,

   Hvala Vam na ukazanom poverenju da nam se obratite za savet. Sve navedeno ukazuje da se radi o taktilnoj preosetljivosti. To znači da njen mozak preterano reaguje na stimuluse tj.informacije na koži i većinu njih doživljava kao vrlo neprijatne. Ono što treba raditi kada postoji ova vrsta preosetljivosti jeste da joj najavite stimulus koji će biti neprijatni, npr.“Sada ćemo da uzmemo ćebe“ ili „Sada ćemo da peremo ruke“ i sl. Na ovaj način može da se pripremi na neprijatnost. Drugo što možete da uradite jeste da neprijatan stimulus uparite sa prijatnim- npr.da sašijete ćebe od materijala koji joj najmanje smeta i da mu dodate neku težinu (maximum 10% od njene telesne težine). Na ovaj način neće osetiti materijal površinom kože, već će osetiti duboki pritisak koji deluje umirujuće. Što se tiče čarapa, njoj su stopala i šake najosetljiviji i zato odbija da nosi nešto na njima. Potrebno je smanjiti njihovu osetljivost, tako što će se ona postepeno izlagati neprijatnom materijalu, po malo i uz njenu kontrolu: Npr.dogovorite se da prisloni neki materijal 5 sekundi, da istrpi, zatim 10s i tako dalje. Njoj je svakako potreban tretman Senzorne integracije na kome bi se njen mozak naučio da bolje obrađuje informacije i kojim bi se smanjila preosetljivost. U našem Centru možete zakazati tretman Senzorne integracije ako želite.

   Za sve dodatne informacije pišite nam na mail ili nas kontaktirajte na broj telefona 066.827.9797

 3. Postovani,
  Imam djevojcicu od 23 mjeseca. Nije imala problema sa oblacenjem, ali u poslednje vrijeme (kako je pocelo hladnije vrijeme) ne zeli da oblaci deblju odjecu, a sada je pocela da odbija i obucu (i pape i cipele i patike). Zeli da je u carapicama i laganoj odjeci po cijeli dan. Imate li neki savjet za mene? Hvala unaprijed.

  1. Poštovana Mila,

   Hvala Vam na ukazanom poverenju što ste nam se obratili za savet. Na osnovu malo informacija koje ste nam dali, ne možemo znati šta je uzrok problema sa sigurnošću. Može biti da je u pitanju faza ili da se desila neka promena i da dete reaguje time što želi da zadrži poznate stvari u svome okruženju, a to su u ovom slučaju lagane stvari. Može biti da je uzok odbijanja senzorne pirode, socio-emocionalne ili nešto treće. Svakako je dobro da detetu uvek najavite da sledi oblačenje/obuvanje i date mu vremena da se pripremi. Takođe, dok spremate dete, dobro je da govorite o onome što dete voli, a čeka ga napolju- npr. kada se obučemo idemo do parka ili da skupljamo lišće ili na ljulašku ili nešto drugo što može pozitivno motivisati dete da prebrodi frustraciju oblačenja. Preporučujemo Vam i da se obratite stručnjaku koji bi procenio dete i na osnovu toga Vas adekvatno posavetovao.

   Srdačan pozdrav, tim L. E. C. Čabarkapa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *