Svetski dan glasa

Danas se obeležava Svetski Dan glasa

Danas se širom sveta obeležava Dan glasa. Ideja o njegovom obeležavanju nastala je u Brazilu 1999. godine, pa se preko SAD-a proširila širom sveta. Ideja obeležavanja ovog dana proističe iz potrebe da se ukaže na važnost samog glasa koji je osnovno sredstvo verbalne komunikacije.

Moto ovogodišnjeg Dana glasa je „VOICE, The Original Social Media“ (“Glas, Originalni Društveni Medij”) Ideja je da se prisetimo toga da je glas osnovno sredstvo uspostavljanja kontakta sa drugim ljudima, a usmena reč moćno sredstvo koje, ma koliko bili dominantni pisani mediji, ne gubi na svojoj snazi.

Šta je to glas?

Pod glasom se u najširem smislu podrazumevaju svi zvukovi koje čovek proizvodi u svom govoronom aparatu. Glas je produkt rada glasnica koje vibriraju usled istiskivanja vazduha iz pluća. Glas je naše osnovno sredstvo komunikacije, ali pored toga, njime se možemo emocionalno i umetnički izražavati.

Glas je jedna od onih stvari koje uzimamo zdravo za gotovo sve dok ga ne izgubimo. Iz tog razloga, na ovaj dan važno je uputiti poruku o važnosti čuvanja glasa.
Zamislite samo šta nam sve glas omogućava! Glas je važan aspekt toga kako doživljamo sebe. Omogućava nam da komuniciramo, iskažemo nežnost, osećanja, pomognemo, utešimo, oraspoložimo drugog. Komunikacija glasovima je važan deo odnosa koji uspostavljamo sa drugima. Pomislite na sve važne poslove koji se “rade” glasom! Logopedi, novinari, profesori različitih struka, glumci, pevači, psihoterapeuti… Glas je sredstvo kojim se svakdnevno čine važna velika i mala dela.

Kako čuvati glas?

Postoje različite preventivne mere koje možemo da preduzmemo kako smo obezbedili našem glasu da nas što duže služi.
• Gazirana pića, kafa i cigarete oštećuju glasnice i dovode do promuklosti. Ukoliko niste u mogućnosti da prekinete konzumaciju istih, onda barem pokusajte da smanjite.
• Jedan od načina da se čuva glas je i kroz smanjivanje naprezanja glasnica onda kada primećujete da ste na ivici promuklosti. Štedeti glas znači ćutati, jer se čak i šaputanjem napreže govorni aparat.
• Kisela i ljuta hrana takođe mogu uticati na zdravu produkciju glasa, te se preporučuje da, koliko god možete smanjite konzumaciju takve hrane.
• Glasnice treba “osvežavati” redovno, te ne zaboravite da unosite više vode.
• Redovne posete lekaru (otorinolaringologu) su obavezne i pri najmanjoj sumnji da imate problem sa glasom. Određene alergije koje napadaju respiratorne organe mogu izazivati promene na glasnicama. Kada “pročišćavate” grlo ili težak i suv kašalj, mogu oštetiti osetljive glasnice. Trenje između vazduha i sluzokože disajnih puteva može da se poveća, vodeći ka oticanju i upali. Ne zaboravite da se redovno konsultujete sa lekarom.
• Ne forsirajte glas onda kada imate upalu krajnika, ždrela, anginu, jak grip ili zapušen nos.
• Postoje napici koji prijaju grlu, poput karamela od pregorelog šećera kojem se pridoda mleko (kao kada pravite šerbet, samo umesto vode dodajete mleko). Kašika meda može da deluje kao lek za promuklost ili bolove u grlu.

Čuvajte svoj glas. Postoji million i jedna #LepaReč koju ćete želeti da njime izgovorite.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *