Životinje – naši verni prijatelji koji zaslužuju mnogo

Nekome su omiljene kuce a nekome mace, nekoga oduševljavaju dinosaurusi, a neko se divi snažnim lavovima i tigrovima. Bilo da su to naši kućni ljubimci ili bilo koje druge životinje važno je pomoći slabijima, nezaštićenima, onima u nevolji.

Na današnji dan pre dvadeset godina osnovana je humanitarna organizacija koja svojim radom i predanošću ukazuje na značaj i dobrobit životinja. ORCA je humanitarna organizacija koja je osnovana 28. novembra 2000. godine i koja se od tada bori za promovisanje poštovanja, brige i odgovornog odnosa prema životinjama. Jednom rečju možemo reći da se bavi dobrobiti životinja. Ova humanitarna organizacija predano radi na ostvarenju svojih ciljeva, a to je povećanje svesti kako pojedinca tako i čitavih institucija koje svojom brigom mogu da doprinesu dobrobiti životinja. Oni se bave zaštitiom životinja, edukacijom najmlađih o dobrobiti životinja, savetodavnim radom, pronalaskom izgubljenih životinja ili udomljavanjem životinja, zaštitom životne sredine…

Kućni ljubimci imaju pozitivnu ulogu na razvoj deteta, posebno ukoliko je reč o deci sa posebnim potrebama. Deca koja rastu uz neku životinju lakše ostvaruju komunikaciju sa ljudima, imaju bolje međuljudske odnose, bolje tumače neverbalnu komunikaciju, brižniji su i imaju više samopouzdanja. Takođe, deca se od malena uče odgovornosti koja proizilazi iz brige prema životinji koju vole i koja im uzvraća ljubav.
U logopedskom radu često koristimo različite životinje koje nam pomažu da čujemo neke prve reči (onomatopeju), da zajedno imenujemo, oponašamo, brojimo… Životinje imitiramo, opisujemo, razvrstavamo u kategorije (domaće i divlje), crtamo ih i bojimo, pričamo priče sa životinjama u glavnim ulogama. Kroz sav taj rad dete uči, raste i razvija se. Dok učimo o životinjama učimo i o brizi i nežnosti koja im je neophodna, učimo da je na nama da očuvamo prirodu i da stvorimo zdrav i bezbedan svet za ljude, za decu, za životinje.

L.E.C. Čabarkapa ima člana tima koji nepogrešivo uspeva da dotakne srca naših mališana, a to je naša voljena kuca Una. Dečiju sreću ništa ne može sakriti i ništa ih ne zainteresuje više od životinja. Pričati o značaju koji životinje imaju na decu i biti svedok tome su sasvim drugačije stvari. Stidljivo dete koje se oslobodi, plašljivo se osnaži a uznemireno se smiri… Zato dozvolite deci da dožive svet oko sebe, da budu deo prirode, da otkrivaju sebe i druge i da budu mali istraživači zainteresovani za životinje i prirodu. To su ključne stvari za zdravo odrastanje i pravilan biopsihosocijalni razvoj (govorno-jezički, psihomotorni i socioemocionalni).
ORCA je osnovala i poseban klub za decu, pod nazivom “dečiji klub ORkiCA” gde se za naše najmlađe organizuju različiti izleti, aktivnosti, kreativne radionice gde deca razvijaju maštu, empatiju i šire znanja o životinjama a sve to kroz igru, druženje i istraživanje prirode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *