Neobična logopedska kuća

Свака кућа има кров. Кров је направљен од црепа. На нашој кући сваки цреп крије тајну. Испод сваког црепа се крије по једна реч (именица или глагол). Те речи треба да открије Ваше дете и да од њих склопи реченицу. Али ту није крај задатка. Када дете одабере речи, баца коцкицу која има шест различитих боја. Прозори на кућици су истих боја и крију посебан задатак. Они одређују каква ће та реченица бити (потврдна, одрична, упитна, узвична, обавештајна или у ком времену ће бити). Када баци коцкицу дете смишља реченицу у складу са задатком, записује је на папирић и убацује кроз врата у кућу.
Овим путем дете вежба радну меморију, читање и писање, богати речник, учи интерпункцију, врсте реченица и времена, вежба синтезу и дивергентно мишљење (давање већег броја различитих одговора, што представља основу креативности), учи о богатству језика, вежба креативност и ужива у успеху извршеног задатка.

Када имамо дете млађег узраста лако можемо да претворимо игру у нешто корисно за развој, али када је дете старије то постаје нешто тежи задатак. Зато је ова кућа од речи савршена игра за стимулацију деце старијег узраста а лако се прави.

Ову и још многе игрице које се користе у ЛЕЦ Чабаркапа можете пронаћи у практикуму „Да брбљам, да говорим, да учим“ ауторке др Наташе Д. Чабаркапе која наводи: „Налоге и захтеве можете прилагођавати дететовом узрасту, а кућа није једини начин оваквог учења, можете направити дрво речи, бунар, лопту… Једина граница је граница наше маште“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *