Neobična logopedska kuća

Svaka kuća ima krov. Krov je napravljen od crepa. Na našoj kući svaki crep krije tajnu. Ispod svakog crepa se krije po jedna reč (imenica ili glagol). Te reči treba da otkrije Vaše dete i da od njih sklopi rečenicu. Ali tu nije kraj zadatka. Kada dete odabere reči, baca kockicu koja ima šest različitih boja. Prozori na kućici su istih boja i kriju poseban zadatak. Oni određuju kakva će ta rečenica biti (potvrdna, odrična, upitna, uzvična, obaveštajna ili u kom vremenu će biti). Kada baci kockicu dete smišlja rečenicu u skladu sa zadatkom, zapisuje je na papirić i ubacuje kroz vrata u kuću.
Ovim putem dete vežba radnu memoriju, čitanje i pisanje, bogati rečnik, uči interpunkciju, vrste rečenica i vremena, vežba sintezu i divergentno mišljenje (davanje većeg broja različitih odgovora, što predstavlja osnovu kreativnosti), uči o bogatstvu jezika, vežba kreativnost i uživa u uspehu izvršenog zadatka.

Kada imamo dete mlađeg uzrasta lako možemo da pretvorimo igru u nešto korisno za razvoj, ali kada je dete starije to postaje nešto teži zadatak. Zato je ova kuća od reči savršena igra za stimulaciju dece starijeg uzrasta a lako se pravi.

Ovu i još mnoge igrice koje se koriste u LEC Čabarkapa možete pronaći u praktikumu „Da brbljam, da govorim, da učim“ autorke dr Nataše D. Čabarkape koja navodi: „Naloge i zahteve možete prilagođavati detetovom uzrastu, a kuća nije jedini način ovakvog učenja, možete napraviti drvo reči, bunar, loptu… Jedina granica je granica naše mašte“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *