Imam šesnaest meseci i samo dve reči u rečniku

Govorno-jezički razvoj je proces koji predstavlja individualnu bazu svakog deteta. Na razvoj govora i jezika utiče mnogo faktora kao što su: genetska predispozicija (nasleđe), uredan sluh, inteligencija, pol deteta, karakter kao i sredina u kojoj dete odrasta.

Na uzrastu od devet do dvanaest meseci dete najčešće izgovara svoje prve reči. Te reči uglavnom imaju funciju rečenice. U ovom periodu dete mnogo više razume nego nego što može da iskaže. Takođe, dete oponaša različite životinje i predmete kako pokretom tako i glasom. Dete  treba da nauči i izvršava jednostavne naloge (Donesi loptu, Dođi, Daj).

VAŽNO: Sluh je bitan u razvoju govora, zato obavezno proverite da li Vaše dete čuje. Ako je oštećen sluh obavezno je oštećen i govor.

Pojavi prve reči prethodi razvoj gesta (pokazni gest, gest za daj, pozdravni gest) koji je pokazatelj urednog govorno-jezičkog razvoja. Pomoću gesta dete lakše prenosi poruke, izražava svoje potrebe i želje dok govorni razvoj ne dosegne nivo kada  dete umesto gesta koristi reč.  Pokazni gest ima važnu ulogu u savladavanju telesne šeme. Na taj način dete uči delove tela, pokazuje ih  na sebi i drugima, izvršava zadati nalog, što je znak da dete razume govor.

VAŽNO: Ukoliko izostane pokazni gest, neodazivanje na ime i kontakt očima…ne čekajte odmah se javite logopedu.

Na uzrastu od dvanaest do osamnaest meseci dete pokušava da imitira ono što odrasli kažu. Povezuje reč sa predmetima koje opaža u svojoj okolini. Dete na ovom uzrastu ima fond od oko pedest reči u spontanom govoru i frazama i jednostavnim rečenicama može da traži ono što želi (Mama mleko, Daj to…). U ovom periodu dete počinje da žvrlja olovkom  na papiru i  uči da povlači prve linije.

VAŽNO: Svaki govorno-jezički poremećaj, karakteriše i deficit slušne pažnje. Zato je bitno da u logopedskom tretmanu se koriste aparati za auditivnu pažnju (Behringer i Ksafa-m aparat). Poboljšanjem auditivne pažnje dete bolje napreduje.

U uzrastu od šesnaest meseci hodanje predstavlja glavnu detetovu aktivnost u okviru bazičnih aktivnih pokreta. U ovom periodu se očekuje hod, uz diskretno proširenu površinu oslonca. Detetu treba omogućiti i podsticati ga na različite motorne aktivnosti, uz što više kretanja u prostoru. To ćete mu omogućiti tako što ćete predmete postavljati na dostupno mesto, tako da dete dođe do njih, čučne, uhvati, gura i time ujedno ovladava kordinacijom i ravnotežom.

Ukoliko se govorno-jezički razvoj Vašeg deteta odvija usporeno, veoma je važno da govorite jasno i da  se detetu obraćate  jednostavnim rečenicama. Koristite dečju radoznalost, pratite na šta usmerava pažnju i imenujte aktivnosti na kojima se zadržava detetova pažnja (Ooo, vidi, to je lopta…). Podstičite dete na razumevanje zahteva i naloga (Donesi mi jabuku). Ako niste sigurni da dete razume, priđite, uzmite jabuku i recite: ,,Ovo je jabuka“. Veoma je važno da podstaknete dete da rečima objasni ono što želi jer nije dovoljno da samo pokaže prstom. Ukoliko ne može da izgovori punu rečenicu, potrudite se da ga podstaknete da bar imenuje željeni predmet.

VAŽNO: Ne razmišljajte dugo zakažite svoj prvi prijem gde će se u našem centru multidisciplinarnim pristupom (logoped, reedukator psihomotorike i psiholog) proceniti Vaše dete i dati predlog tretmana.

Razgovarajte sa detetom, čitajte mu priče i recitujte sa njim. Pomozite mu da bogati svoj rečnik, postičite ga da postavlja pitanja i da se uključuje u svakodnevne aktivnosti.

VAŽNO: Nikada nije kasno da proverite govorno-jezički, psihomotorni i socioemocionalni razvoj Vašeg deteta.

Detaljnije o  toku govorno-jezičkog, psihomotornog i socioemocinalnog razvoja, odstupanjima, stimulisanju govora, kao i druge korisne savete o govoru, psihomotorici i emocijama možete pročitati u  praktikumu dr Nataše D. Čabarkape  ,,Da brbljam, da govorim, da učim“. Ukoliko želite stručno mišljenje, naš  tim je tu za Vas i rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja.

2 comments

  1. Dobar dan, imam dečaka 2 god. Prohoda je sa 10 meseci, prve reči je izgovarao sa 7 meseci, mama, baba…puno radimo sa njim, igramo se svakodnevno, pred spavanje čitamo pricice, ide i u vrtić, njegov fond reči je mama, tata, daj, ne i to je to, sve razume kada mu kažemo donesi loptu, baci papir u kantu, hajdemo napolje, on oblaci jaknu…ali ne priča ništa. Molimo vas recite nam da li treba da se zabrinemo i da li će kasnije on uspeti da nadohnadi propusteno? Unapred Hvala!

  2. Poštovana Majo,

    Hvala na ukazanom poverenju da mi se obratite za pomoć.Vaš dečak ima dve godine i vrlo oskudan rečnik za svoj uzrast.Iako sve razume kako Vi kažete to je malo reči. Njegov rečnik bi sada trebao da bude od 200 do 300 reči, da zna kako se zove i koliko ima godina,izgovara sve vokale i glasove za dve godine. Moj savet Vam je da se obratite logopedu koji će proceniti govorno – jezički, psihomotorni i socio – emocionalni razvoj Vašeg deteta i dati predlog za dalje. Molim Vas ne čekajte, u razvoju govora je svaki trenutak važan i ako prođe teško se nadoknađuje.

    Srdačan pozdrav

    Nataša D. Čabarkapa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *