Igre na snegu koje su korisne za razvoj govora

Predstavljamo vam pet igara na snegu koje su korisne za razvoj govora, finu i grubu motoriku, vizuomotornu koordinaciju, bogaćenje rečnika, razvoj kreativnosti, istrajnost i razvoj takmičarskog duha.

Pravljenje Sneška Belića

Ono čemu će se svako dete radovati jeste pravljenje ovog snežnog čovečuljka. Pokažite detetu pre nego što izađete na sneg sliku Sneška i pričajte kako se pravi i šta ćete raditi. Možete poneti od kuće dugmiće, šargarepu za nos, šerpu za glavu (kapu možete napraviti i od kartona). Kada budete pravili Sneška objasnite detetu da vam prvo treba jedna velika lopte od snega, napravite je zajedno sa detetom. Zatim, još dve lopte različite veličine. Pokažite mu kako da ih stavi jednu na drugu ili mu vi pomozite. Izbrojite koliko lopti ima Sneško. Pitajte dete šta je telo, a šta glava Sneška Belića, šta sve treba da ima na glavi? Ako ne može da nabroji sve delove glave (lica), pomozite mu. Na taj način dete uči nove i obnavlja delove tela koje već zna. Kada ste stavili delove tela koji čine glavu, pitajte dete šta još treba da ima Sneško na svom telu, zajedno od grana koje nađete u okolini napravite ruke. Kada je Sneško Belić gotov zajedno izbrojite od koliko lopti se sastoji, koliko ima ruku, nogu, koliko očiju, noseva itd., tako ćete vežbati prebrojavanje i brojnost delova tela. Imenujte zajedno delove tela na Snešku, uporedite da li su lopte od snega koje ste pravili iste veličine, neka vam dete kaže koja je najmanja, a koja najveća . Ovom igrom vaše dete spoznaje delove tela, njihov međusobni odnos i brojnost, pojam broja kao količine, pojmove veliko/malo, vežba koordinaciju ruku, poboljšava konstruktivnu praksiju…


Anđeo

Lezite na sneg zajedno sa detetom. To je za dete pravi doživaljaj i uživanje, a može dobro doći i vama. Pokažite detetu da raširi ruke i noge i objasnite mu da istovremeno mora pomerati i ruke i noge gore/dole, odnosno da ih širi i skuplja. Ovom igrom vežbate koordinaciju ruku i nogu, a možete vežbati i pojmove desno/levo tako što ćete reći detetu da pomera samo desnu/levu ruku, samo desnu/levu nogu, istovremeno desnu/levu ruku i nogu  ili desnu ruku i levu nogu. Prateći vaše instrukcije na ovaj način vaše dete vežba i pažnju. 


Šaranje po snegu 

Ako ste u parku ili na planini, pronađite jedan manji ravan deo negaženog snega koji vam može predstavljati “tablu za pisanje”. Olovka vam može biti neka grančica koju možete naći u okolini. Pravite rupice u snegu koje će dete povezivati linijama. Možete mu reći da pravi talasaste ili nazubljene (cik-cak) linije, da nacrta krug, kvadrat, kućicu ili nešto što ono voli, tako će mu biti zanimljivije da vežba grafomotorne aktivnosti.

Prati moje korake

Na neutabanom, čistom, snegu ostavite tragove svojih stopala odnosno koraka. Zadajte vašem detetu da skače po tragovima vaših cipela, da stavlja u svaki trag po jednu nogu (npr. da krene prvo desnom nogom) ili da preskače vaše tragove i hoda između njih. Na ovaj način vežbate pažnju i koordinaciju nogu.


Grudvanje

Bez ovoga ne može proći ni jedna zima. Pokažite detetu i zajedno sa njim pravite grudve. Napravite grudve različitih veličina, a zatim, kada napravite više, možete ih podeliti u dve grupe (gomile) – velike i male. Gađajte se grudvama. Možete pronaći zid zgrade (garaže) na kome nema prozora i da gađate sa vašim detetom, takmičite se ko će dobaciti više ili bacajte grudve ka prostranstvu koje vas okružuje i vidite ko će dobaciti dalje. Ova igra pomaže detetu u razvoju praksije šake, koordinacije oko – ruka, usvajanju pojma veliko/malo, visoko/nisko, blizu/daleko itd.

Pustite mašti na volju i, zajedno sa detetom, prepustite se čarima zime i snega. Vratite se u detinjstvo i setite se čega ste sve vi voleli da se igrate na snegu. Sada se igrajte svega toga, ali sa vašim detetom. Na taj način će mu vreme na snegu biti zanimljivije, a u isto  vreme ćete mu i pomoći da razvije neke sposobnosti koje su bitne za njega.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *