Zašto je bitno da dete progovori na vreme i kada je to vreme?

Veoma često roditelji ne znaju kada dete treba da izgovori prvu reč. Dešava se da kažu da je dete progovorilo sa sedam-osam meseci. Pre nego što progovori detov govorno-jezički razvoj prolazi kroz prelingvalne faze, odnosno gukanje i brbljanje. U periodu brbljanja dete udvaja slogove koji zvuče kao reč, ali zapravo to nije funkcionalna reč.Prvu funkcionalnu reč treba da očekujete oko prve godine života. Uglavnom su to reči koje se sastoje od ploziva (p, b, t, d, k, g) i vokala ili od sonanta (m, n) i vokala kao što su: mama, tata, baba, deda i sl.

Detetova okolina, pa i sami roditelji, se uglavnom dele na dve grupe. Oni koji se brinu zašto dete nije izgovorilo prvu reč oko svog prvog rođendana i na one koji su mišljenja da ima vremena. Nekada to „ima vremena“ traje dugo pa dete ne izgovori prvu reč ni sa osamnaest meseci, pa čak i ni sa dve godine. Tada je već kritičan period kada je potrebna kontinuirana stimulacija od strane logopeda i roditelja kao koterapeuta kako bi se nadoknadilo sve ono što odstupa u odnosu na uzrasne norme.

Poruka LEC Čabarkapa glasi: „Ne dozvolite da vreme za pojavu prve reči odstupa mnogo u odnosu na norme. Ne prihvatajte stavove okoline koji su „Ma ima vremena, progovoriće.“. Ukoliko vaše dete ili dete iz neposredne okoline ima godinu dana ili više, a još uvek nije progovorilo obratite se stručnim licima koja će proceniti detetov govorno-jezički razvoj i predložiti eventualni tretman, kao i način na koji vi treba da radite sa vašim detetom.“

One comment on “Zašto je bitno da dete progovori na vreme i kada je to vreme?

  1. Moji blizanci imaju 18meseci i imaju svega po 5-6 reci-mama, tata, ade (hajde), ne, da(daj) deda, a-a(av-av). Decak je rekao pre neki dan patka (pat-ka), ali samo 2 puta tog dana i nece vise da kaze tu rec iako pokazuje na patku igracku. Gest pokazni, pokazivanje nekih delova tela, izvrsavanje naloga(npr. donesi cipele), to sve imaju i ocigledno je da nas razumeju, gledaju u oci, smeju se, ali govor nekako slabo ide, usvajanje novih reci, iako se igram sa njima i trudim da stimulisem. govor Znam da je kod blizanaca situacija malo specificnija, all kad bi bilo vreme da se potrazi pomoc? Pedijatar smatra da jos ne treba. Rodjeni su u 35. nedelji, nisu bili u inkubatoru, imaju uredan motoricki razvoj, bez ikakvih dijagnoza, iako je devojcica (2.rodjena) imala laksu asfiksiju na rođenju, a decak hipertonus koji se izgubio do 6-7.meseca zahvaljujuci vezbama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *