Svetski dan svesnosti o mucanju

Poruka LEC Čabarkapa na Svetski dan svesnosti o mucanju, 22. oktobar 2018. god. je: “Probajte da razumete kako je u cipelama onog ko muca, zamislite šta bi vama bilo potrebno da imate taj problem i onda probajte da pružite ono što mislite da bi bilo potrebno.”

22. oktobra se širom sveta obeležava svetski dan svesnosti o mucanju. Na svetu muca više od 70 miliona ljudi. Iako je taj broj veliki često doživljavaju nerazumevanje i nestrpljivost. Obeležavanjem ovog dana pokušavamo da skrenemo pažnju roditeljima i osobama iz bliže i dalje okoline da imaju strpljenja i vremena za osobe koje mucaju.

Mucanje spada u govorno-jezičke poremećaje ritma, tempa, akcenta I melodije rečenice i iskaza. Dijagnostikovanje mucanja se zasniva na timskom radu koji obuhvata medicinsku, defektološku, logopedsku i psiho-socijalnu procenu. Kod mucanja, pomoć je moguća, samo su različiti pristupi terapiji zavisno od težine poremećaja i uzrasta. U našem Centru logoped, reedukator psihomotorike i psiholog osmišljavaju tretman prema potrebama deteta. U terapiji se koriste različite metode, kao što su: vežbe pravilnog disanja, vežbe relaksacije, vežbe reedukacije psihomotorike, vežbe govora itd. Psiholog sa detetom radi na savladavanju strahova od govora, povlačenju iz socijalnih situacija, povećanju samopouzdanja i poboljšanju slike o sebi. Ukoliko se radi o traumatskom mucanju, psiholog će pomoći detetu da proradi emocije koje ima i time ga osnažiti.

Tim LEC Čabarkapa je tu da podrži osobe koje mucaju, ali i da im pomogne u rešavanju ovog poremećaja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *