Zašto ga često menjaju sa glasom „W“, a zapravo je V

Veoma je bitno da tokom komunikacije vodimo računa o izgovoru svih glasova jer se od nas traži nekada da veliki broj informacija prenosimo govorom pa je način izgovora glasova taj koji utiče na razumljivost sadržaja govora. Ako je izgovor glasova oštećen skreće se pažnja sa sadržaja na način govora.

Glas V spada u grupu frikativa (strujnih glasova) i karakteriše se šumom. Tokom njiegovog izgovora vazdušna struja prolazi kroz usnu duplju ne nailazeći na prepreku, jer govorni organi ne predstavljaju nikakavu prepreku i ne prekida se vazdušni tok. Ovaj glas se još zove i usneno-zubni (labio-dentalni) jer se tesnac formira pomoću usne duplje i donjih sekutića. Za vreme izgovora glasa V, jezik leži na dnu usne duplje. Prilikom izgovora glasa V zubi dodiruju usnu duplju i glasnice su aktivne.

Više o tome kada se razvojno javljaju svi glasovi srpskog jezika, šta raditi kada dete neki glas ne izgovara pravilno, kada je pravo vreme da dete odvedete kod logopeda, kao i o tome kako da vežbate sa detetom izgovor glasova (nakon što logoped pokaže modele oralne praksije i postavi govorne organe u pravilnu poziciju za izgovor glasova) možete pročitati u praktikumu da „Da brbljam, da govorim, da učim“ autora Dr Nataše D. Čabarkape.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *