M

Zašto su i oni bitni za pravilan razvoj govora: glasovi M, N, Nj

Često roditelji ne obraćaju pažnju da li dete pravilno izgovara glasove M, N i Nj i da li ih diskriminiše (razlikuje) u govoru. Uglavnom obraćaju pažnju na one glasove koji imaju veće odstupanje u izgovoru. Takođe, dešava se da roditelji misle da je rano da dete ide kod logopeda ako ima tri i po godine i ne izgovara neki od ovih glasova.

Jedan od prvih glasova koji se javlja u razvoju odojčeta je upravo glas M. Tome naravno doprinosi akt sisanja, jer je M glas koji pripada bilabijalnim glasovima što znači da se formira obema usnama. M i N su glasovi koji se javljaju zajedno između drugog i četvrtog meseca psihomotornog razvoja deteta kada se javlja i faza gukanja koja prethodi brbljanju te i prvoj reči. Neretko je prva reč upravo reč „mama“. M, N i Nj pripadaju grupi nazala, odnosno nosnih glasova. Nazivamo ih nazalima zbog toga što prilikom izgovora ovih glasova jedan deo vazdušne struje prolazi kroz nos, a drugi kroz usta. Nazali su zvučni glasovi što znači da prilikom izgovora glasnice trepere. Trogodišnje dete je sposobno da pravilno upotrebljava M i N u rečima. Najteži glas za izgovor iz ove grupe je Nj koji se kasnije formira. Trebalo bi da se javi do uzrasta od tri godine i šest meseci.

Više o tome da se razvojno javljaju svi glasovi srpskog jezika, šta raditi kada dete neki glas ne izgovara pravilno, kada je pravo vreme da dete odvedete kod logopeda, kao i o tome kako da vežbate sa detetom izgovor glasova (nakon što logoped pokaže modele oralne praksije i postavi govorne organe u pravilnu poziciju za izgovor glasova) možete pročitati u praktikumu da „Da brbljam, da govorim, da učim“ autora Dr Nataše D. Čabarkape.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *