Nedoumice u vezi detetovim govorno-jezičkim, psihomotornim i socioemocionalnim razvojem

Svaki roditelj ima nedoumice u vezi sa detetovoim govorno-jezičkim, psihomotornim i socioemocionalnim razvojema. Ukoliko dete ne progovori na vreme i potrebna je govorno-jezička stimulacija potrebno je raditi na razumevanju naloga koji se očekuju za detetov uzrast, pokaznom gestu i progovaranju. Govorna stimulacija se radi tako što se dete stimuliše da pravilno izgovara (peva vokale) kroz onomatopeju.

Zašto je bitno da dete nauči da pravilno izgovara vokale, a zatim i glasove koji se razvojno javljaju? Kako je navedeno povezano sa pravilnom artikulacijom glasova? Zašto je pravilna artikulacija glasova bitna za čitanje i pisanje? Zbog čega je bitno da dete u potpunosti vlada glasovnom analizom i sintezom pre polaska u školu i kako je analiza i sinteza povezana sa artikulacijom glasova i pisanjem?

Odgovore na postavljena pitanja možete pročitati u praktikumu „Da brbljam, da govorim, da učim“ autora Dr Nataše D. Čabarkape. Osim odgovora u praktikumu možete pronaći mnoštvo saveta, kao i aktivnosti i zadataka koji su korisni za navedeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *