M.S. 8 godina

4. jun – Međunarodni dan dece žrtava nasilja

Današnji dan posvećujemo deci koja su bila ili koja su žrtve bilo kog oblika nasilja.Prema izveštavanju UNICEF-a u Srbiji, nasilje prema deci u našoj zemlji ima brojne oblike i javlja se u različitim kontekstima — u intimnom porodičnom okruženju, u školama, u institucijama u koje se deca smeštaju radi zaštite, u digitalnom prostoru i u zajednici.

Prevencija i zaštita dece od nasilja su već više od decenije označene kao jedan od prioriteta nacionalnih politika.Nalazi istraživanja pokazuju da je nasilje prema deci u Srbiji široko rasprostranjeno u različitim oblicima. Javlja se kao direktno, interpersonalno, fizičko, psihološko ili seksualno nasilje, kao zanemarivanje koje detetu uskraćuje zadovoljenje potreba i sprečava njegov razvoj, a takođe se javlja i u manje direktnim ali kompleksnim oblicima, kao što je strukturno nasilje koje se ispoljava u različitim oblicima — na primer, kroz dečji brak, dečji rad ili druge vrste eksploatacije, ili kroz višestruku socijalnu isključenost.

Porodica je prva zona sigurnosti dece, gnezdo koje treba da podstiče rast i razvoj. Mnoštvu deci ona to nije. Čuvajmo decu. Otvorimo oči i primetimo nasilje. Naučimo ih i da ga oni primete i osude. Zaštitimo ih, naučimo da zaštite sebe i druge.

  1. logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *