Evropski Dan logopeda

Danas je Evropski dan logopeda. Evropsko udruženje logopeda je 6. marta 2004. godine ustanovilo ovaj dan i ovaj datum.

 1. godina se označava kao samostalnost logopedije kao posebne naučne discipline.

Logopedija je defektološka nauka koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i tretmanom patološke verbalne komunikacije, a logoped je stručnjak koji procenjuje razvoj govora i jezika, dijagnostikuje govorno-jezičke poremećaje, pravi metodolopki pristup u cilju rešavanja problema koje dete ima.         

Logopedski centar Čabarkapa se godinama trudi da na ovaj dan doprinese svojim radom u logopedskoj struci. Pored prioriteta rada u logopedskoj struci naš cilj je edukacija roditelja dece sa problemima u govorno-jezičkom, psihomotornom i socioemocionalnom razvoju, edukacija mladih kolega koji su završili studije i potrebna im je praksa i učenje posla koji nije nimalo lak. Takođe, želimo da upoznamo širu javnost o visokoj „epidemiji“, ako tako možemo da kažemo, problema dece ranog uzrasnog doba, predškolskog i školskog uzrasta.

Pored stručnih blogova koje pišemo za Yumama portal i posećujemo dečije sajmove gde, takođe, odgovaramo na pitanja roditelja mi smo osmislili mnogo edukativnog materijala i aktivnosti koje su korisne za decu i za roditelje. Takođe smo osmislili jedinstvenu logopedsku igricu „Pokaži i kaži“, a pre mesec dana je izašao praktikum pod nazivom „Da brbljam, da govorim, da učim“ gde je Dr Nataša D. Čabarkapa želela da se pored roditelja, kolega, vaspitača, učitelja, nastavnika i pedijatri edukuju i uključe u ovaj lanac prepoznavanja dečijeg problema na najranijem uzrastu.
Naša logopedska sveska koja je, takođe, delo naših ruku i individualna je za svako dete  pomoću koje roditelj dobija smernice za rad kod kuće kao koterapeut.

Čestitamo današnji Dan logopeda svim našim kolegama!

Vaš LEC Čabarkapa

2 comments

 1. Gde mogu da kupim praktikum ” Da brbljam, da govorim, da ucim” ?
  Hvala

  1. Draga Nevena,

   Hvala na upitu. Molimo vas pišite nam na mail adresu office@logoped-drcabarkapa.com ili nas kontaktirajte na broj telefona +381.66.827.9797 ili

   +381.11.425.3551.

   Vaš LECČ tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *