Svetski dan smeha

Svetski dan smeha: „Smej se, smej…jer smeh je najbolji lek“

Indijac Madan Kataira je 1998. utemeljio Svetski dan smeha koji se slavi dva puta godišnje, 10. januara i 2. maja. On je dokazao da je smeh najbolji lek protiv mnogih bolesti.

Stres je na prvom mestu kao imperativ savremenom načinu života.

Cilj Svetskog dana smeha je da podstakne ljude da se što više smeju jer će se osećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, poručuju brojni naučnici i lekari koji ističu kako treba da se smejemo svakoga dana. Ako je organizam pod stresom povećava se nivo kortizola i adrenalina, što može izazvati povišenje krvnog pritiska i začepljenje arterija, a istraživanja pokazuju da smeh izaziva posebne fiziološke promene koje pomažu organizmu. Tako zvonki smeh povećava stvaranje limfocita i aktivnosti ćelija koje ubijaju tumorske ćelije. Smejanjem se povećava nivo gama-interferona, proteina aktivnog u borbi protiv bilo koje bolesti . Smeh je lek jer dovodi kiseonik u krvni sistem i podstiče lučenje endorfina (proteina koji se sastoji od 31 aminokiseline), pa može da promeni hemiju mozga na bolje. Takođe je otkriveno da je potrošnja energije u nekoliko minuta smeha jednaka količini potrošene energije nakon 15 minuta vežbanja na sobnom biciklu.

Prvi, refleksni osmesi su urođeni. Bebe veoma rano, već od rođenja, pokazuju kratkotrajne, brze osmehe, koji bukvalno prelete njihovim licem, čak se smeju i u snu. Ali, prema stručnjacima, u pitanju je refleksna aktivnost ili instikt preživljavanja kod novorođenčadi – poput refleksa traženja usnama. Bez obzira što je ta činjenica i naučno potvrđena, prvi osmesi su ipak najznačajniji roditeljima, pa makar i ne bili „pravi“. Inače, pojava tih refleksnih osmeha se očekuje oko trećeg dana po rođenju, a javljaju se približno u toku naredna dva meseca.

Samo u jednom trenu, čitav vaš svet se menja – vaša beba se smeje zato što vas prepoznaje, istinski srećna što vas prepoznaje! Upravo tog trenutka, zaboravljate na brige. Sav vaš trud oko bebe proteklih nekoliko nedelja – besane noći, beskrajno menjanje pelena, bojazan da li ste sve uradili kako treba…izgleda da je dobro nagrađen. Jer, vaš anđelak vas je napokon obasjao širokim osmehom – tim majušnim, ružičastim, slatkim usnama. A onda kreće „predstava“ – nekoliko narednih dana, roditelji daju sve od sebe da „povrate“ taj osmeh i ponosno ga prikažu: rodbini, prijateljima, komšijama, kolegama…prodavcu, đubretaru…u principu bilo kome ko pokaže makar malu zainteresovanost.

Kad se smejemo radi nam 15 mišića. Pokreti mišića su bitni za razvoj oralne praksije. Jačanjem tih mišića radi se na poboljšanju artikulacije (pravilnog izgovora glasova), a pre toga i na samom progovaranju. Razvlačenje usana u osmeh je jedna od prvih i osnovnih vežbi oralne praksije. Vežbajte osmeh da bi govor bio lepši!!!

Poruka LEC Čabarkapa na ovaj dan je: Osmeh roditelja za nas znači puno kada su zadovoljni napretkom svoje dece, pojavom prvih reči, usvajanjem novih glasova i boljim uspehom u školi! Njihov osmeh je za nas pokretač i snaga za dalji rad i nove uspehe.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *