Badnji dan

Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića, i deo je Božićnih običaja. Naziv je dobio po badnjaku koji se na taj dan seče i pali.

Napravili smo priču u slikama pomoću koje ćete deci da objasnite običaje koji obeležavaju Badnji dan. Priča se sastoji šest slika i opisuje ovaj dan. Rano ujutru se ide u šumu po Badnjak koji se nosi kući. Dok otac seče Badnjak sin baca kukuruz na to mesto kako bi godina bila rodna. Na Badnje veče se u kuću unosi slama u koju se sakriju slatkiši koje deca treba da pronađu (to se u narodu zove pijukanje). Nakon toga se pali Badnjak. Badnjak se uglavnom pali ispred crkve, nakon večernje liturgije. A u kućama se pali u šporetu na drva, ukoliko postoje mogućnosti. Nakon toga porodica zajedno večera hranu koja je posna. Kada se sve završi, porodica ide na spavanje i sutradan, na dan Božića ustaje rano kako bi u miru i slozi proslavila ovaj praznik.

Pomoću priče u slikama dete će na zanimljiv i lak način da nauči običaje vezane za ovaj praznik. Pored toga ćete sa njim raditi na praćenju redosleda i povezanosti radnji, uočavanju delova, kao i na bogaćenju rečnika.

Uživajte u dnašnjem danu! Srećan Badnji dan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *