Svetski dan dijabetesa

 

 

14. novembar se obeležava kao Svetski dan dijabetesa. Obeležava se na dan rođenja Frederika Bantinga koji je doprineo otkriću insulina 1922. godine. Logo Svetskog dana dijabetesa je plavi krug koji simbolizuje jedinstvo globalne zajednice u borbi protiv pandemije dijabetesa. Ovogodišnji slogan Svetskog dana dijabetesa glasi „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budoćnost“. Kampanja je namenjena svim ženama u riziku da obole ili obolelim od dijabetesa. Promoviše značaj pristupačne i jednake dostupnosti neophodnim lekovima, medicinskoj tehnologiji, edukaciji samokontrole dijabetesa i informacijama potrebnim za postizanje optimalnog ishoda lečenja i unapređenje prevencije tipa 2 dijabetesa.

Važne poruke ovogodišnje kampanje su:

  • Ženama obolelim od dijabetesa treba omogućiti pristupačnu i jednaku dostupnost zdravstvenoj zaštiti i edukaciji. Trenutno preko 199 miliona žena živi sa dijabetesom, a procenjuje se da će do 2040. godine broj obolelih žena da poraste na 313 miliona. Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije, u Republici Srbije bez Kosova i Metohije od dijabetesa boluje približno 750000 ili 13,2 % odraslog stanovništva, od čega je 52-53% obolelih ženskog pola. Potrebno je da zdravstveni sistemi posvete adekvatnu pažnju specifičnim potrebama i prioritetima žena. Ženama obolelim od dijabetesa treba obezbediti dostupnost neophodnih lekova i medicinske tehnologije, edukacije za samokontrolu dijabetesa. Obezbediti im savetovališta za planiranje porodice. Takođe, potrebno im je obezbediti veću pristupačnost fizičke aktivnosti.
  • Trudnicama je potrebna bolja dostupnost ranom otkrivanju dijabetesa, zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom vaspitanju. Svako sedmo novorođenče je izloženo gestacijskom dijabetesu. Prema proceni Međunarodne dijabetes federacije, 2015. godine je 20,9 miliona ili 16,2% porodilja imalo neku vrstu hiperglikemije u trudnoći. Hiperglikemija u trudnoći javlja se kod žena mlađih od 30 godina.
  • Žene i devojke su ključni akteri usvajanja zdravog načina života i unapređenja zdravlja za dobrobit budućih generacija.

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus) je hronični, neizlečivi poremećaj metabolizma, koji se karakteriše trajno povišenim nivoom glukoze (šećera) u krvi. Uglavnom je uslovljen naslednim faktorima, a nastaje zbog smanjenog lučenja ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora. Osim naslednog, postoje i drugi faktori za nastanak ovog metaboličkog poremećaja, kao što su savremen način života i povećanje broja spoljašnjih etioloških činilaca (skolonost ka unošenju veće količine slatkiša, preobilna ishrana i gojaznost, smanjena fizička aktivnost, klimakterijum, stresne situacije i sl.). Najčešće se javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu, a kod mladih osoba može nastati usled genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja. Dijabetes se neretko javlja i kod dece.

Poruka LEC Čabarkapa na ovaj dan glasi: Iako nije ni malo lako i gotovo i da ne postoji period adaptacije za roditelje, ali i samo dete na novonastalu situaciju, roditelji moraju da nauče sve vezano za dijabetes i da svoje znanje prenesu i na dete. Dete koje ima dijabetes ne sme da shvata sve tragično i tužno. Od roditelja zavisi kakav će stav dete zauzeti. Sazrevanjem deteta, i porodica i ono samo se navikava i usvaja nove navike koje su preduslov za regulisan dijabetes. Atmosfera u porodici je veoma važna jer ima veliki uticaj!!! Nametnuta promena u režimu ishrane svih zdravih članova porodice, nervoza zbog zabrana, osećaj žaljenja zbog redovnog uzimanja insulina i preterana briga zajedno imaju suprotan efekat od željenog i obeshrabruje dete sa dijabetesom. Osoba koja ima dijabetes vrlo često može da postane naporna svim članovima porodice svojom nervozom, neodgovornim ponašanjem. Jedino rešenje je u edukaciji svih članova porodice, kako obolelog od dijabetesa tako i ostalih.

Osoba koja je obolela od dijabetesa može da osnuje zdravu porodicu i da ima brak, samo ako je nezavisna i samostalna. Može da ima zdravu decu. Ne sme da optereti svojim stanjem svog supružnika ili decu. Uslov za samostalnost i nezavisnost je znanje.

LEC Čabarkapa na ovaj dan apeluje da budete svesni ove bolesti koja je podmukla i vreba, a ne bira pol i godine starosti. Redovne kontrole, korigovanje ishrane, kontrola nivoa šećera u krvi može vam spasiti život. Sve što možemo platiti je jeftino, ali zdravlje ne možemo da platimo jer je ono najskuplje i kada se jednom naruši ne može da se vrati u normalne tokove.

Dr sci Nataša D. Čabarkapa i psiholog Ivana Đurić su govorile u emisiji “Vodič kroz dijabetes”, autorke Olivere Stefanović Stanković, odgovarale su na važna pitanja u vezi sa porodičnim i dečijim funkcionisanjem porodica koje imaju člana koji je oboleo od dijabetesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *