Svetski dan intelektualne svojine

Svetski dan intelektualne svojine

Danas se obeležava Svetski dan intelektualne svojine, kao praznik svih inovatora i umetnika sveta. Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (World Intellectual Property Organization – WIPO), 26. aprila će obeležiti Svetski dan intelektualne svojine. Tog datuma će biti obeleženo i 40 godina od stupanja na snagu Konvencije o osnivanju ove organizacije.

Cilj proslave Svetskog dana intelektualne svojine je podizanje svesti o značaju intelektualne svojine u svakodnevnom životu, ne samo u muzici, umetnosti i svetu zabave, već i kroz proizvode i tehnološka dostignuća koja oblikuju svet u kome živimo.

Svetski dan intelektualne svojine se obeležava širom sveta, u preko 180 država, nizom manifestacija i aktivnosti. Zahvaljujući inovacijama i njihovoj primeni sada smo povezani sa svetom fizički, intelektualno, društveno i kulturno. Sada su nam mnoge informacije dostupne putem interneta, mnoge daleke zemlje se sada prelaze za par sati. Inovativne tehnologije omogućavaju stvaranje globalnog društva, a sistem intelektualne svojine predstavlja ključnu kariku ovog procesa povezivanja. Sistem zaštite intelektualne svojine služi za promovisanje i podsticanje inovativnosti i kreativnosti, dostupan je svima i omogućava zbližavanje različitih kultura i društava.  I pored toga što ima zakone koji odgovaraju na zahteve EU, njihova primena je zanemarljiva. Zbog toga su još uvek, prema nezvaničnim podacima, 70 odsto robe na našem tržištu falsifikati, a država gubi 100 miliona dolara. Svako ko je nekada kupio neku od piratskih kopija holivudskih hitova na uličnim tezgama, postao je saučesnik  u lopovluku. Reč je o krađi nečije ideje i ogromnog novca uloženog u proizvod. Poznato je istraživanje Majkrosofta koje pokazuje da bi 1500 ljudi u Srbiji moglo da nađe posao kad bi se piraterija kompjuterskih programa smanjila za samo 1 odsto. U zemljama EU stopa piraterije je 34 odsto. A da bi se Srbija našla u EU potrebno je da se zaštite sopstveni proizvodi, intelektualna svojina i sve ono što je čovek osmislio „svojim mozgom, radom i trudom“.

Doprinos LEC Čabarkapa našoj deci, roditeljima, kolegama, učiteljima i nastavnicima je autorska  igrica dr sci. Nataše D. Čabarkapa „Pokaži i kaži“. Naš inovativni, edukativni materijal je pomoć drugima i nadamo se da će naći primenu i ostati naša autorska.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *