Svetski dan knjige

23. april – Svetski dan knjige

Knjiga je bašta prepuna šarenog, mirisnog cveća… U toj bašti svako može da pronađe svoj cvet i izabere svoj miris. 23. aprila su nas napustila dva velikana književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir. Toga dana se proslavlja Svetski dan knjige i autorskih prava. Važnost ovog praznika, koji je 1995. godine osnovao UNESKO, jeste da oda priznanje knjigama i piscima, te da ohrabri ljude da otkriju ili pak ponovo ožive zadovoljstvo čitanja.

UNESKO je sproveo istraživanje o tome koji su pisci najprevođeniji na celom svetul. Prvo mesto zauzela je omiljena autorka krimi romana Agata Kristi, na drugom Žil Vern, dok je na trećem mestu Vilijam Šekspir. Zanimljivo je da su se na listi našle i ličnosti koje se nisu neposredno bavile književnošću, kao što su Lenjin i papa Jovan Pavle drugi.

23. april nije izabran samo zbog smrti Šekspira i Servantesa, već i zbog neobičnog praznika koji se tada proslavlja u španskoj pokrajini Kataloniji. 23. aprila, na dan Svetog Đorđa, zaljubljeni parovi razmenjuju knjige i cveće.

Osim za Servantesa i Šekspira, ovaj datum ima značajnu ulogu u životu još nekoliko pisaca. Tako su na današnji dan rođeni Moris Druon i Vladimir Nabokov, a smrt je zadesila druge književnike kao što su Inka Gorsilaso de la Vega i Žozef Pla.

Zanimljivo je to da Servantes i Šekspir zapravo nisu umrli istog dana, ali jesu istog datuma. Činjenica je da je Šekspir umro desetak dana kasnije. Međutim, zbog razlike u upotrebi gregorijanskog i julijanskog kalendara u Velikoj Britaniji i Španiji, ostalo je zabeleženo da su oba pisca umrla 23. aprila.

Knjige su vrata na koja kucamo, ulazimo i tražimo odgovore, postavljamo pitanja i dolazimo do istine.

 U Centru Čabarkapa naš tim vodi računa o edukativno-stimulativnom materijalu koji koristimo za razvoj govora kod dece (slikovnice različitog edukativnog sadržaja, interaktivne knjige, knjige u kojima se nalaze pesmice, priče, basne, bajke). A mnoga pitanja kao i odgovore možete naći upravo u knjigama koje su namenjene deci i njihovim problemima. Za vas, naše roditelje dece sa problemom ili bez problema u govorno-jezičkom razvoju smo napravili model edukativnog materijala kako bi trebalo da teče govorno-jezički razvoj vašeg deteta koji se odvija kroz nekoliko perioda (od 0 do 2. godine, od 2. godine do 4. godine i od 4. godine do 7. godine).

Kritični period od 0 do 2. godine je jedan od najbitnijih i nikako ne sme da se preskoči jer je osnova na koju se kasnije nadograđuju ostali periodi. U tom periodu dete razvija pokazni gest, progovara prve reči, sklapa prve rečenice, formiraju se glasovi od kojih nastaju pesmice, priče, a kasnije slova, čitanje, pisanje, računanje.

 

Ovaj dan, Svetski dan knjige posvećujemo upravo tom periodu (o kojem su mnogi autori koji se bave decom pisali i pravili knjige za njihov razvoj), koji je bitan i važan za govorno-jezički, psihomotorni i socioemocionalni razvoj vašeg deteta, a nikako ne smete da ga zaobiđete.

Ukoliko vaše dete ima govorno-jezički problem pravila koja treba da vas vode:
1. Pitajte sve što vas brine?

  1. Vaš instikt je nepogrešiv, vi najbolje znate da li vaše dete zaostaje u govoru.
  2. Kod nas imate tim: logoped, psiholog i reedukator psihomotorike. Oni brinu o celokupnom razvoju vašeg deteta.
  3. Vi morate da budete dobro da bi i vaše dete napredovalo.
  4. Verujte u stručnjake kojima se obratite jer lutanje vas može odvesti predaleko.
  5. I na kraju u razvoju i napredovanju vašeg deteta postoji period napretka kada ste vi srećni, period zastoja kada se sve ono što smo naučili obrađuje dobija svoju funkciju i sazreva.

Tada je potrebno vaše strpljenje i vera u nas. Period opuštenosti, radosti, a konačni cilj je škola. To je dug dug dug period. Mnogi na tom putu posustanu. Oni uporni i istrajni ostaju do kraja.

 Poruka LEC Čabarkapa za današnji Svetski dan knjige je: Nadamo se da ćete u bašti „Sljezove boje“ pronaći svoj cvet i svoj miris…a u „kritičnom periodu“ nastaviti da učite nove reči sa svojim detetom.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *