Tehnika miofacijalnog oslobađanja

Tehnika miofacijalnog oslobađanja

Miofascijalno oslobađanje se bazira na činjenici da je vezivno tkivo trodimenzionalni omotač koji spaja sve telesne strukture u jednu celinu. U ljudskom telu svaki mišić, svaka kost i nervni sistem povezan je vlaknom koje se zove fascija. Fascija je nešto što liči na odelo kojim je prekriveno kompletno telo i u kome su sva vlakna međusobno povezana.

U zdravom stanju fascija je opuštena i talasasta i ima mogućnost da se isteže i pomera bez ograničenja, ali omotač gubi svoju fleksibilnost prilikom fizičke traume, zapaljenja ili povrede lokalnog tkiva. Primenjujući konstantan pritisak na miofascijalna ograničenja, miofascijalno oslobađanje je pomoglo mnogim pacijentima kojima je umanjen bol i koji su vratili pun obim pokreta.

Osnovna funkcija miofascijalnog oslobađanja je da podrži strukture držeći tkivo kompaktnim, kao i da razdvoji strukture kako bi imale mobilnost bez trenja. Kada bebe ili starija deca imaju hronične bolove, bolesti ili neku izraženu nerazvijenost, zagovornici miofascijalnog oslobađanja veruju da fascijalna ograničenja mogu na to da utiču. Ova tehnika je posebno pogodna za rad sa malom decom, jer su fascijalni problemi obično rezultat pozicije fetusa u materici i prisutni su od rođenja.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *