Svetski dan prevremeno rođenih beba

Svetski dan prevremeno rođenih beba

Svakog dana pre vremena se rodi na desetine hiljada beba u svetu. Petnaest miliona majki godišnje ima prevremeni porođaj. U Srbiji ta brojka iznosi oko četiri hiljade godišnje. Bebe se rađaju pre vremena i u siromašnim i u bogatim zemljama.

Zbog toga je važno da se podsetimo i obeležimo današnji dan – Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Jedna od deset beba rodi se pre vremena širom sveta. U Srbiji  se rodi 11 beba svakoga dana. Prevremeno rođenom smatra se svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije, ali neretko ta kategorija podrazumeva i bebe koje imaju vrlo nisku telesnu masu na rođenju. Prevremeno rođene bebe obično imaju manje od 2500 grama. Da bi preživela, potrebni su pažljiva nega i kvalitetna medicinska oprema.

Prevremeno rođene bebe leče se na neonatološkim odeljenjima u bolnicama širom Srbije, a zbog teškog zdravstvenog stanja često moraju biti prebačene u Institut za neonatologiju u Beogradu, jedinu bolnicu u našoj zemlji specijalizovanu za lečenje i negu ovih beba.

Roditelji se najpre pitaju da li će sve biti u redu, da li će prevremeno rođenje uticati na razvoj deteta. Prevremeno rođena deca se najčešće razvijaju svojim ličnim tempom. Faze razvoja kasne za onoliko koliko je vremena trebalo da provedu u stomaku majke. Ona imaju svoj lični kalendar u početku , a onda se bore da nadoknade propušteno, te se zbog toga nazivaju malim borcima.

Sagledavanjem razvoja prevremeno rođene dece, ukazuje se na primarni značaj ranog stimulativnog defektološkog tretmana u cilju prevencije razvojnih poremećaja i blagovremena primena rehabilitacionog tretmana kod već ispoljenih razvojnih poremećaja.

Za dete čiji je organizam bio izložen jednom ili većem broju stresova tokom prenatalnog, perinatalnog ili postnatalnog perioda (pre, za vreme i nakon rođenja), kaže se da je imalo razvojni rizik i naziva se rizično dete.

Mada mnoga deca rođena iz teških trudnoća i porođaja funkcionišu normalno u šlolskom uzrastu, značajno je zabeležiti rane životne stresove i ispitati mogućnost njihovog učešća u razvojnim disfunkcijama koje se pojavljuju u školskom periodu.

Istraživanja su pokazala da prevremeno rođenje zauzima značajno mesto među mnogobrojnim biološkim riziko faktorima i da ova deca mogu imati poremećaje  u psihomotornom i govorno-jezičkom razvoju, kao i da ispoljavaju kognitivne deficite na školskom uzrastu.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *