KUĆA OD REČI

KUĆA OD REČI

Tim L.E.C. Čabarkapa na čelu sa dr Natašom D. Čabarkapom je opet osmislio novu igricu koja podstiče razvoj govora i jezika, vežba i razvija maštu kod dece.
Zanimljiva igrica za mnogo učenja!


Od kartona smo napravili kućicu. Crep je od kolaž papira, a sa unutrašnje strane svakog je napisana po jedna reč (imenica ili glagol). Crep je poređan tako da se svaki može podići i pogledati koja se reč tu krije. Na zidovima kuće su prozori različite boje, a za igru se koristi i kockica koja na stranama ima iste te boje. Svaki prozor obeležen je posebnim znakom koji dodatno definiše zadatak deteta.
Dete treba da pogleda ispod tri crepa i zapamti tri reči koje je otkrilo. Zatim baca kockicu, dobija boju i na kući traži prozor te boje. Na svakom prozoru je obeleženo kakvu rečenicu treba da sastavi od te tri reči: uzvičnikom za uzvičnu, upitnikom za upitnu, tačkom za obaveštajnu, rečju „ne“ za odričnu, a „da“ za potvrdnu. Na poslednjem prozoru rečju „vreme“ je označen zadatak da sastavi rečenicu u prošlom, sadašnjem ili budućem vremenu. Od zadatih reči i reči koje samo doda, dete sastavlja rečenicu u skladu sa zadatkom, zapiše je na papirić i ubaci kroz vrata u kuću. Lepa rečenica otvara sva vrata 
Na ovaj način dete na interesantan način vežba radnu memoriju, čitanje i pisanje, bogati rečnik, uči interpunkciju, vrste rečenica i vremena, vežba sintezu i divergentno mišljenje (davanje većeg broja različitih odgovora koje je osnova kreativnosti), uči o bogatstvu jezika, vežba krativnost i uživa u uspehu izvršenog zadatka.
Naloge i zahteve možete prilagođavati uzrastu deteta, a kuća nije jedini način ovakvog učenja, možete napraviti drvo reči, bunar, loptu i tako dalje. Jedina granica je granica naše mašte.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *