Aktivnost koja služi za vežbanje orijentaciju u prostoru, impulsivnost, kontrolu motorike tela, ravnotežu, itd.

Ideja za aktivnost

Lepljivom trakom ili samolepljivim kolaž papirom obeležite na podu korake koji će biti različite dužine (duže i kraće). Istom trakom zalepite krug ili, ako imate, stavite plastični obruč. Iza obruča stavite stolicu, a iza stolice zalepite pravolinijsku traku. Na kraju, linijom označite mesto gde dete trba da se zaustavi. Pred kraj trake obeležite flomasterom mesto do koga će dete hodati sporo, a zatim brzo do kraja.

Objasnite detetu da će praviti korake tako što će pratiti papire na podu. Treba da krene sa desnom nogom, a zatim levom. Zatim da skoči u krug, zatvori oči, stoji mirno i broji do pet. Nakon toga, treba da izađe iz kruga i obiđe dva puta oko stolice, ide po zalepljenoj traci sporo (tako da mu peta jedne noge dodiruje prste druge noge) sve do obeleženog mesta flomasterom na traci odakle treba da hoda brzo i stane na obeleženom mestu.

Na ovaj način dete vežba orijentaciju u prostoru, impulsivnost, kontrolu motorike tela, ravnotežu, pojmove desno/levo, pažnju, koordinaciju ruku i nogu, uklopljenost u spori, odnosno, brzi ritam.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *