porodice

Danas je svetski dan porodice!

Svetski dan porodice se obeležava 15. maja širom sveta od 1993.godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila ovaj dan Svetskim danom porodice sa ciljem da ohrabri zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnažnjivanjem porodice kao institucije. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice, kako bi se podigla svest o problemima i pitanjima i kako bi pomogla da ova pitanja dobiju značajnije mesto u aktivnostima država članica.

Cilj obeležavanja Svetskog dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Ono što nas zabrinjava svake godine je sve veći porast porodičnih problema. Globalna kriza koja je zahvatila ceo svet pogodila je i ovaj segment porodičnog gnezda u vidu velikog broja razvoda, nasilja u porodicama, zlostavljanja dece i žena i njihovog odlučivanja da rode dete i budu svojevoljno samohrane majke.
Statistički podaci nam govore sledeće: 90% mališana su doživeli nasilje u biološkoj porodici.

Skoro 5000 dece je bilo izloženo nasilju u 2014. godini. Zlostavljanje počinje kada dete u proseku napuni 8 godina i 1 mesec.

30% dece je trpelo višemesečno zlostavljanje, a 71 % više godina maltretiranja.

Na uzrastu od 10 do 18 godina u jednom školskom odeljenju postoji čak četvoro dece koja su doživela neki vid seksualnog nasilja.

Nažalost svaki peti brak se završava razvodom. Sve ovo i još mnogo strašnih i zabrinjavajućih novosti osvane u jutarnjem izdanju svakih novina. To je naša realnost i svakodnevnica današnjeg vremena.

Ovaj dan je prilika da se podsetimo šta je porodica i na njen značaj za opstanak društva, da podsetimo jedni druge šta znači biti srećno dete koje ima mamu i tatu, baku i deku svoje korene, svoje prezime, ulicu i broj stalnog stanovanja. Nažalost, sve je više razorenih porodica i razvedenih roditelja koji se bore oko starateljstva nad svojom decom. Sve su češće priče: Moj tata stalno viče na mene i mamu… Gledam svaki dan kako je udara, a ona ima modrice po licu… Zovem se Ivan i svaki dan vidim mamu kako plače jer je tata tuče…kada je branim mene udara po glavi… Ovakvih i još potresnijih priča dece je sve više.

Iako statistički podaci zabrinjavaju, a navedeni problemi deluju zastašujuće, porodica je i dalje stub društva koji moramo negovati. Najbolji način da to učinimo jeste da se posvetimo svojoj porodici, da budemo dobar uzor svojoj deci, da razumemo, volimo i podržavamo članove svoje porodice. Srećni i zadovoljni pojedinci koji su lepo uklopljeni u svoju porodicu i imaju dobru komunikaciju sa drugim njenim članovima, moći će da grade zdravije i naprednije društvo.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *