pravilno držanje olovke

Držanje olovke

Razvoj veštine pisanja zavisi od više različitih faktora – potrebno je da dete ima određeni stupanj zrelosti kako bi moglo motorno da izvede ovaj čin i da je saznajni razvoj adekvatno razvijen da bi se slova prepoznala, spojila i reprodukovala. Motorna zrelost za pisanje podrazumeva pre svega pravilno držanje olovke, zatim dobru pokretljivost zgloba šake, a onda i pravilno držanje tela. Kada dete počne da hvata olovku, držanje ili hvat prolazi kroz nekoliko faza.

Na početku je nepravilno i dete drži olovku celom šakom. Postoji više različitih hvatova celom šakom, i on se može izvoditi sa ispruženim kažiprstom ili palcem preko olovke. Kada je dete malo olovku drži visoko, a vremenom spušta prste i postavlja ih pri dnu jer uočava da mu je tako lakše da izvodi fine pokrete. Takođe, dete na početku pridržava vrhovima prstiju olovku ili postavlja prste preko nje, a kada sazri, olovku drži između tri prsta (palca, kažiprsta i srednjeg prsta). Neka deca već sa četiri godine pravilno drže olovku, međutim do navršene sedme godine su dozvoljena odstupanja.

Ukoliko primetite da vaše dete ima teškoće da pravilno drži olovku, možete koristiti neko od pomagala. Ako ni to ne pomogne, obratite se stručnjaku za procenu psihomotorike.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

One comment on “Držanje olovke

  1. Da li znate gde mogu da kupim pomagala…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *