zrelost motorike prstiju

Spretnost prstiju

Fina motorika i uspešnost u izvođenju aktivnosti koje angažuju finu motoriku zahteva da postoji određena zrelost motorike prstiju. Kada govorimo o diferenciranosti (zrelosti) prstiju mislimo na to da dete može po svojoj volji da pokreće onaj prst koji želi. Ovaj proces bi trebalo da se završi oko 7.godine. Zato u tom periodu dete uči da čita i piše.
Nakon što ste vežbali pokretanje šake u različitim smerovima, možete da pređete na vežbe za sazrevanje motorike prstiju odnosno diferenciranje prstiju. U vežbama dete ima zadatak da: podigne jedan po jedan prst, spusti jedan po jedan prst, odvoji od ostalih, prstom dodirne dlan, savije. Svaku vežbu dete izvodi prvo dominantnom rukom, a zatim nedominantnom; pokret izvodi jednim po jednim prstom i čini to od palca prema malom prstu, a zatim u suprotnom smeru.
Zatim radite složenije vežbe u kojima vi postavite prste u određeni položaj ili dodirnete prstom jedne ruke prst druge, a dete treba da prepozna koji su to prsti i učini isto tako. Navedene vežbe možete početi da radite u 4.godini, a odlična su priprema za pravilno držanje olovke i lepo pisanje.

 

 

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *