Poremećaji ishrane

Poremećaji ishrane: kako ih prepoznati i preživeti?

“Osvanuo je još jedan novi dan. Vreme je da isplaniram šta ću jesti za doručak. Možda samo jednu jabuku, ipak u onoj salati za ručak ima čak 400 kalorija. Onda za večeru još jednu jabuku, znači čeitiristo plus sto i plus još sto, to je šesto, ako narednih pet dana budem jela po šesto kalorija, moći ću za svadbu u subotu da obučem svoju usku crnu haljinu i „malo“ da se opustim…ipak će biti bar pet vrsta torti, a ne bi nikako valjalo ne probati ih“.

U 21. veku, dobu velikih turbulencija i brzih promena, izvesno je da smo pod snažnim uticajem različitih vrsta medija. Mediji nam prenose sliku onoga što je opšteprihvaćeno i poželjno. U moru raznih prećutnih konsenzusa jeste i onaj o idealnoj ženi, o mršavoj, vitkoj ženi zategnute zadnjice i lepo definisanih trbušnjaka.  Kada, međutim, Vaše telo odbija da se povinuje ovom konsenzusu, nastaje problem.

Koliko često razmišljate o hrani?

Istina je da je veoma teško ne razmišljati o hrani. Ako i ne želite, u toku dana ćete proći pored barem tri pekare i pet lokala brze hrane koji će Vas na to prosto primorati. Ipak, postoji razlika i ona leži u tome koliko se osećate opsednutim mislima o hrani. Da li razmišljate o hrani više od tri sata u toku dana? Ako je odgovor da, nastavite da čitate.

Ako želim da budem vitka, to ne znači neminovno da imam problem…zar ne?

Ne znači. Osoba koja teži uravnoteženoj ishrani i fizičkoj aktivnosti u cilju održavanja zdravlja nema problem. Problem nastaje onda kada je cilj određeni fizički izgled i kada ovaj cilj opravdava sredstva koja koristite za dolaženje do njega.

Koji su znaci da neko pati od poremećaja ishrane?

Poremećaji ishrane su široka oblast i obuhvataju različite patološke obrasce ponašanja. Najčeši poremećaj jeste bulimija i podrazumeva ciklično smenjivanje naleta prejedanja sa periodima čišćenja (putem povraćanja, laksativima, prekomernim vežbanjem i sl.). Osoba je opterećena mislima o hrani, pravi planove, izbegava socijalne događaje gde može biti izložena iskušenjima, ima česte promene raspoloženja, u stanju je da pojede velike količine hrane nakon čega pribegava nekim od pomenutih metoda čišćenja. Važno je napomenuti da osobe koje pate od bulimije najčešće imaju normalnu telesnu težinu. Sa druge strane, osobe koje pate od anoreksije su izrazito mršave, imaju snažan strah od debljanja, izbegavaju unos hrane ili jedu samo određenu hranu. Komplikacije koje nastaju kao posledica poremećaja ishrane u otprilike 5% slučajeva dovode do smrtnog ishoda, te ih stoga treba shvatiti ozbiljno.

Zbog čega poremećaji ishrane često prolaze nezapaženo?

Sa obzirom na činjenicu da se najčešće javljaju u adolescentnom periodu, prvi koji bi mogli primetiti da postoji problem jesu roditelji. Ipak, osoba se u većini slučajeva obrati za pomoć tek kada stvari ozbiljno izmaknu kontroli. Razlog leži u tome što su oni koji pate od poremećaja ishrane vrlo vešti u njegovom skrivanju, a naznake koje su primetne se pripisuju tipičnoj zabrinutosti oko telesnog aspekta koja se povezuje sa tinejdžerskim periodom. Zbog toga je vrlo značajno da roditelji otvoreno razgovaraju sa svojim detetom ukoliko uoče bilo koju od pomenutih naznaka.

Zbog čega se javljaju poremećaji ishrane?

Prethodno smo pomenuli da mediji igraju važnu ulogu u pojavi poremećaja ishrane. Ipak, mediji se pre mogu smatrati katalizatorom koji oblikuje kako će se problem koji leži u osnovi ispoljiti. Najčešće su u ličnoj istoriji osoba koje pate od poremećaja ishrane prisutni disfunkcionalni porodični ili drugi odnosi i nerazrešena emocionalna pitanja.

Kako se izboriti sa poremećajima ishrane?

Poremećaji ishrane nisu prolazno stanje koje će se se samo od sebe rešiti posle određenog perioda. Potrebno je obratiti se za pomoć jer nećete biti izlečeni onda kada svakog dana uspete da obuzdate svoje prohteve i držite se plana koji ste kreirali. Čak ni onda kada dođete do svoje zamišljene idealne težine. Bićete izlečeni onda kada hrana prestane da Vam bude opsesija, kada ne budete postavljali nikakve planove kojih se treba pridržavati i kada se ponovo budete osećali slobodnim da budete bezuslovno zadovoljni sobom.

Dostupni su različiti oblici psihoterapije koji su se pokazali efektivnim u borbi sa ovim poremećajima, dok je u nešto težim slučajevima najdelotvorniji objedinjen pristup koji uključuje psihofarmake, kao i psihoterapiju. Zato prihvatite pomoć. Vi ste samo osoba nečega gladna. A to nije hrana. Kada otkrijete čega ste gladni i kako tu glad pobediti, počeće i Vaše ozdravljenje.

Osobe koje pate od poremećaja ishrane najčešće to skrivaju, bilo od okoline, bilo na neki način i od samih sebe, ne uviđajući problem dok ne postane veoma ozbiljan. Zbog toga, ako ste prepoznali sebe u bilo kom delu naše priče ili ste uočili neke od znakova kod svog deteta, drugarice ili druge drage osobe, možete se obratiti za pomoć našem timu koji će obaviti neophodnu procenu i pružiti pomoć na putu ka oslobođenom, zdravijem načinu življenja.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *