Kako zaštiti dete od atmosfere koju donsi razvod?

Razvod roditelja: Kako da zaštite svoje dete?

Današnji način života, mnogo vremena na poslu, “moranje” da se zaradi novac da bi se platili računi, vrtić, školski pribor, hrana. Sve ove obaveze su u glavi jednog oca i jedne majke…roditelja jedne porodice. Nervoza, stres i loša finansijska situacija dovode do svađe i razvoda roditelja. Kada se roditelji svađaju ili svoje probleme rešavaju fizičkim obračunom deca najviše osećaju posledice toga.

Ovaj blog započinjemo temom, koja je, na žalost, sve prisutnija u današnjoj svakodnevnici. Istraživanja, kao i praksa, su potvrdili da je konflikt između roditelja snažan prediktor toga kako će se dete snaći i kakve će promene kod njega nastati nakon razvoda roditelja. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno zaštiti dete od roditeljskih nesuglasica i svađa, kako bi se stvorila zdrava osnova za razvoj dobro prilagođenog deteta.

Ovo deluje sasvim logično, zar ne? Pitanje koje se, međutim, nameće jeste kako, na koji način postići ovako težak zadatak. Kako ostati smiren i dogovarati se o roditeljstvu sa suprotnom stranom kada je sam odnos još uvek toliko nerazrešen i bolan? Najvažnije je zadržati fokus. Ovo, svakako, nije jednostavno, ali dobit po dete je višestruka.

Znaci koje ne smete da ignorišete?

Obraćajte pažnju na svoje dete, pratite njegove reakcije i potražite znake stresa, tuge, patnje. Mogu se javiti promene u emocionalnom izražavanju ili, pak, nedostatak emocionalnog izražavanja, zatim somatske žalbe koje mogu ukazivati na doživljen stres (glavobolje, bolovi u stomaku, problemi sa spavanjem itd.), promene u ponašanju itd. Zaista je veoma teško potpuno zaštititi dete u ovakvoj situaciji i normalno je da će dete doživeti određeni stres, ali on bi vremenom trebalo da se smanjuje. Ako pak primetite da se stres povećava, ovo ne bi trebalo zanemariti i dobro je da razmislite o tome da potražitite pomoć stručnjaka.

Kako da zaštitite svoje dete? To je svakako vođenje računa o Vama samima. Vašem detetu ste potrebni sada više nego ikada, kako bi ono moglo neometano da nastavi da se razvija. Jedite redovno, spavajte, vežbajte, nemojte se izolovati, potražite podršku u prijateljima, porodici ili kod stručnjaka. Na ovaj način, dete se neće osetiti nezaštićeno i napušteno, zato što će videti da ste i dalje tu, da ste prisutni, da Vam je važno i da ćete se starati o njemu. Ponekad, tokom razvoda, roditelji traže podršku upravo u detetu. Ovo, međutim, nije dobar izbor. Potražite podršku na drugim mestima, a pustite Vaše dete da bude samo to – dete. Na ovaj način umanjićete osećaj gubitka kontrole koji deca neminovno doživljavaju u turbulentnim periodima, a koji može biti osnova za različite vrste problema u budućnosti.

Ako je dete predškolac ili školarac, a roditelji su razvedeni…šta može da se desi?

Deca, čiji su roditelji razvedeni, često imaju probleme u školi. Problemi se nejčešće ogledaju u detetovom ponašanju. Ponašanje varira od toga da je dete povučeno u sebe do toga da je razdražljivo, da ne želi da prisutvuje času, ometa drugu decu i sl. Osim ovog problema, prisutni su i ostali koji se ogledaju u učenju. Ne tako retko deca razvedenih roditelja imaju lošije ocene u odnosu na drugu decu, čiji roditelji nisu razvedeni. Loše ocene su posledica loše pažnje, vizuelne i auditvne percepcije koje najčešće dovode do problema u čitanju i pisanju. Zbog toga dete ne piše lepo, ne prati redosled slova u reči, reči u rečenici, ima teškoće u pisanju sastava, pisanju diktata i sl.

Koliko god da je razvod bio težak i koliko god da ste rezignirani u odnosu na bivšeg partnera/ partnerku, zapamtite, držite svoje dete podalje od bilo kakvih negativnih komentara u vezi sa njim/ njom. Iskažite što je više moguće poštovanja, obraćajte se uljudno i pristojno, naročito ako je dete prisutno. Nemojte detetu pričati loše o drugom roditelju kada nije prisutan. Izbegnite da stavite svoje dete u poziciju biranja strana. Ovo nikada ne može biti dobro jer se dete identifikuje koliko sa Vama, toliko i sa drugim roditeljem, oboje ste deo njega i omalovažavanjem druge strane, zapravo omalovažavate deo Vašeg samog deteta.

Ako primetite neki od problema koje smo naveli, obratite se stručnjacima koji će pomoći Vašem detetu. U ovom slučaju su to psiholog i logoped. Psiholog je tu da pomogne detetu da saopšti šta oseća, šta ga sve muči, a logoped da detetu pruži pomoć i podršku u učenju. “Ako želite da vam deca postanu dobri ljudi, potrošite na njih duplo više vremena i duplo manje novca.” (Abigail Van Buren) Najzad, volite svoje dete, koristite svaku priliku da mu to pokažete i učinite da se oseća sigurnim i slobodnim da bude dete.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *