raspored

Letnji raspust: Kako organizovati dečiji raspored?

Postoje roditelji koji jedva čekaju da se završi školska godina, tek da bi deci mogli da omoguće brojne druge aktivnosti koje preko godine nije bilo moguće uklopiti u raspored. Mnoga deca, naravno, negoduju kada je takva vrsta organizacije u pitanju. Ako se potrudite da razumete zašto dete odbija aktivnosti u kojima smatrate da bi inače uživalo, videćete da je odgovor poput onog koji bi obično dali odrasli : „Niko me ništa nije ni pitao“ odnosno „Niste me pustili da ja sam odaberem!“

Nije rešenje ni otići u drugi ekstrem i dopustiti detetu da po celi dan gleda crtaće, provodi vreme uz igrice na računari ili se po celi dan igra na ulici samo zato što ono tako želi, odnosno zato što je to aktivnost koju bi ono izabralo. Iako se ni jedno rešenje ne može posmatrati uvek kao apsolutno dobro ili apsolutno loše, već se razmatra od konteksta do konteksta, ovi ekstremi se ipak mahom karakterišu kao nepoželjne varijante.

Ako bismo želeli da na najbolji način odgovorimo na pitanje iz naslova, to bismo zapravo mogli učiniti jednom rečju.

Ta reč je : Zajedno!

Zašto je važan raspored? Možda bismo radije zamenili reč raspored rečju „struktura“. Ideja je da dete ima pregled aktivnosti koje radi u toku dana. Ideja strukture nije da „zarobimo“ dete u raspored koji mi u njegovo ime izmislimo, već da dete naučimo da samo organizuje, planira i orijentiše se u odnosu na slobodno vreme koje ima. Važno je da dete ima u vidu kada je to vreme kada je važno da bude kući za ručak, kada je vreme odmora ili kada je vreme za spavanje. Isto tako, struktura daje i ograničenje onim aktivnostima poput gledanja TV-a ili igranja igrica ali i celodnevnog igranja na ulici. Struktura daje prostora da pronađete neke nove aktivnosti koje mogu biti zanimljiveDakle, ako zajedno sa detetom dogovarate „šta je to što ćete danas raditi“ zapravo podstičete osamostaljivanje deteta. Takođe, određen stepen strukturisanja vremena omogućava jednostavniju tranziciju (prelazak) u „školsko doba“ za decu koja tek treba da pođu u školu ili kasnije lakši povratak u rutinu za decu koja već idu u školu.

Održavanje izvesne strukture tokom letnjeg raspusta omogućuje i da dete napravi dobar miks zanimljivog i korisnog. Kao i kod odraslih, kada razmislite šta je to što želite da radite, manje su šanse da provedete dane „smarajući se“. Kada pomažete detetu da odabere aktivnosti, obratite pažnju na njegove potrebe i sklonosti, više nego na sopstvene želje i ideje o tome „šta bi bilo dobro za njega“ (jer, ipak je letnji raspust). U prevodu, uključite dete u planiranje onoga što želi da radiPlaniranje strukture je korisno jer tako imate prilike i da razgovarate sa detetom o tome šta mu prija, šta ne, koje su aktivnosti kojima se raduje a koje su aktivnosti koje uopšte ne voli. Uvek ćete naravno tim planiranjem ostaviti sate koji su „višak“ za sve one neplanirane, nepredviđene aktivnosti ili za produžetak aktivnosti koje su detetu zabavne ili korisne. Planiranje ne podrazumeva unapred određivanje svih aktivnosti i njihovog trajanja. Podrazumeva da dete stekne ideju o tome kako će provesti dan i da ga nekako, samo i organizuje.

Evo predloga nekih korisnih aktivnosti za koje možete izdvojiti vremena tokom raspusta:

  • Kreativne aktivnosti poput seckanja, savijanja papira, igranja plastelinom, različitih modelovanja, crtanja i igre bojama deci su uvek zanimljive. Takve aktivnosti možete naći jednostavnim google-ovanjem a deca se obično oduševe najednostavnijim aktivnostima.
  • Bojanke, slagalice, igre kockama odlične su aktivnosti kako za igru tako i za razvijanje različitih veština (za finu motoriku, grafomotoriku, razvoj mišljenja kroz kombinaciju različitih elemenata, uočavanja delova i celine…)
  • U kući se možete igrati različitih igara od „potrage za blagom“ do „poligona“ od nameštaja, i drugih igara.
  • Pomaganje u kući i uključivanje deteta u kućne aktivnosti korisno će biti kako Vama tako i detetu.
  • Gledanje filmova uz zajedničko prepričavanje kasnije, analizu ili ilustrovanje scena korisna je i zanimljiva aktivnost.
  • Možete zajedno potražiti različite edukativne programe, kreativne radionice, letnje kolonije, sportske programe za decu.
  • Možete zajedno izaći u prirodu i igrati se različitih igara sa loptom, konopcem ili drugim rekvizitima.

Više o aktivnostima možete pročitati u tekstovima koje smo ranije objavljivali poput: Kućne aktivnosti za pravilan razvoj mališana  ili  7 aktivnosti u kuhinji za podsticanje dečijeg razvoja

Mnoge aktivnosti ne zahtevaju mnogo vremena te se nemojte pravdati da ga nemate dovoljno. Kvalitet provedenog vremena je za decu mnogo važniji nego kvantitet. Kada organizujete neku aktivnost za dete korisno je zapitati se:
Da li je detetu zabavno? Da li ova aktivnost uči dete nečemu novom? Da li ova aktivnost utiče pozitivno na zdravlje mog deteta?

Neka Vam to budu najbolji kriterijumi za odabir aktivnosti.

Budite maštoviti ovog leta i iskoristite ga maksimalno 🙂

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *