Prvi jun – važan dan za decu, važan dan za roditelje

Videćete, prvi dan juna nije sasvim običan dan. Svake godine, na ovaj dan, javnosti se skreće pažnja na dve jako važne teme.
Ukoliko to niste ranije znali, današnji dan se obeležava kao Međunarodni dan dece.

Prva Svetska konferencija o dobrobiti dece, održana je 1925. godine u Ženevi u Švajcarskoj a 25 godina kasnije, zvanično je 1. jun usvojen kao Međunarodni dan dece. Ovaj dan predstavlja povod da se javnost podseti na važnost poštovanja prava dece i brige o njivoj dobrobiti, kao najosetljivijim članovima našeg društva. Ovo je dan kada treba da se zapitamo o svom načinu ophođenja prema deci, o tome da li ih sputavamo ili podstičemo svojim vaspitanjem i da li im narušavamo osnovne slobode i prava koje su im međunarodnim konvencijama garantovane. Takođe, ovaj datum slavi se kao i Svetski dan roditelja. Obeležava se u čast roditelja i njihove posvećenosti deci. Požrtvovanost koju vidimo u našem Centru, svakodnevno nas iznova zadivljuje. Roditeljska uloga nosi veliki broj odricanja koje ne smemo da zaboravimo. Ovaj datum ustanovljen je od strane Generalne supštine Ujedinjenih nacija 2012. godine.

Dakle, prvi jun je ujedno i prilika da se prisetimo svih divnih stvari koje su roditelji činili ili i dalje čine za nas kao i da sami zastanemo da sagledamo sopstvenu ulogu u odnosu na sopstvenu decu.

„Deca su žive poruke koje ostavljamo za vremena kada nećemo biti tu“- Neil Postman

Eto, rekli smo vam da nije sasvim običan dan. Ovo je dan za sve roditelje, ali i dan za svu decu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *