savladati pisanje

Priprema šake za pisanje

Da bi dete uspešno moglo da savlada pisanje u prvom razredu, potrebno je da motorika prstiju (odnosno fina motorika) imaju (dostignu) određeni stupanj zrelosti.

Da bi praksija šake sazrela potrebno je vežbati prste u raznim manipulativnim aktivnostima, kao što je: nizanje slamčica ili perlica, hvatanje sitnih predmeta palcem i kažiprstom, čupkanje ili cepanje papira, pokretanje igračaka kažiprstom, hvatanje sitnih predmeta pincetom, kačenje spajalica, vezivanje pertli i još mnogo njih. Osim ovih aktivnosti deci su korisne vežbe u kojima se izvodi pokret iz zgloba šake i svi prsti pokreću istovremeno. Izvodimo ih kao uvod u vežbe u kojima pokrećemo jedan po jedan prst. Počinjemo sa naizmeničnim otvaranjem i zatvaranjem šaka (prvo se obe šake otvore, zatim zatvore, a onda je jedna otvorena, dok je druga zatvorena i smenjuju se ovi pokreti). Naredna vežba je okretanje dlanova (jedan je okrenut prema dole, drugi prema gore, a zatim menjaju položaj). Osim kruženja šaka, dobro je i da savijate šake tako da su prsti okrenuti jedni prema drugima u desno/levo, prema sebi i od sebe. Na ovaj način se pripremaju šake za izvođenje vežbi pojedinačno prstima i doprinosi se spremnosti šake za učenje pisanja i izvođenja finih pokreta olovkom.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *