Da li me moje dete razume?

Da li Vam se dešava da Vaše dete ne reaguje na jednostavne naloge, imate utisak da Vas ne razume ili da Vas razume pogrešno?

Npr. „daj mi loptu“, “da li si žedan?“ , „gde ti je oko“, „donesi patike“, „ko je došao?“… Ovakve naloge dete od nepune dve godine već treba da razume i izvršava.

Razumevanje verbalne poruke tj.govora je važan segment govorno-jezičkog razvoja svakog deteta. Deca su od rođenja izložena i neprestano stimulisana različitim verbalnim sadržajima. Oni slušaju i obrađuju različite poruke, posmatraju i tako uče po modelu, ali i kroz neposredno iskustvo doživljavajući različite situacije gde svim svojim čulima otkrivaju svet oko sebe i tako bogate mozaik razvoja složenih govorno-jezičkih funkcija.

Kod neke dece prisutno je kašnjenje u razvoju govora i na nivou razumevanja i na nivou uporebe (produkcije ). Dete ne govori ili govori nedovoljno za uzrast (npr. na uzrastu od dve godine koristi manje od 300 reči). Kada je razumevanje govora nedovoljno za uzrast, tome se poklanja posebna pažnja u tretmanu. Da bi pasivni rečnik (tj.ono što dete razume) postalo deo aktivnog rečnika, odnosno da bi dete počelo da koristi reč u svakodnevnoj komunikaciji, potrebno je dosta usmerene stimulacije. Svaki rad na unapređenju govorno-jezičkih sposobnosti počinje radom na razumevanju.

U našem centru rad na razvoju razumevanja sprovodi se timski, kroz multidisciplinarni pristup, u radu sa logopedom, reedukatorom psihomotorike, senzornim integratorom i psihologom (zavisno od potreba svakog deteta pojedinačno).

Rad na razumevanju govora počinjemo usmeravanjem na osobu koja govori i produžavanjem slušne pažnje. U našem centru, na logopedskom tretmanu, koristimo Behringer aparat za auditivnu stimulaciju u ove svrhe.

U našim narednim blogovima predstavićemo aktivnosti za podsticaj razumevanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *