Svetski dan muzike

Svetski dan muzike

Svake godine, 21. juna širom sveta se obeležava Svetski dan muzike. Obeležava se nizom manifestacija. Nije slučajno što je Svetskid dan muzike kada je i početak leta. Početku leta se radujemo svi, a posebno deca. Veoma je bitno da deca, od ranog detinjstva, budu izložena muzici i slušanju iste. Muzika se koristi i u svrhu terapije dece sa nekim govorno-jezičkim, psihomotornim i socioemocionalnim poremećajem, kao i nekim drugim razvojnim poremećajem.

Deca  i njihovi roditelji mogu da imaju velike koristi od terapije muzikom (muzikoterapije). Muzikoterapija poboljšava društvene, motorne i komunikativne veštine.  Naučnica Kate Villiams sa  Kueensland Universiti of Technolog proučavala je efekat muzikoterapije na decu s poteškoćama u razvoju. Utvrdila je da terapija muzikom, takođe, pomaže u zbližavanju roditelja i deteta i veoma dobro utiče na mentalno zdravlje. Muzikoterapija je metoda u kojoj muzika ili zvuk služe kao osnovno sredstvo za uspostavljanje komunikacije sa detetom ili grupom. Cilj muzikoterapije je da na osnovu naučnog i planiranog primenjivanja muzikoterapijskih tehnika pospeši sazrevanje, razvoj i svakodnevno funkcionisanje deteta. Takođe, muzikoterapija ima za cilj da ublaži ili eliminiše postojeće simptome.

Ako niste u mogućnosti da vašem detetu priuštite muzikoterapiju svakako ste u mogućnosti da mu pevate pesmice, puštate muziku i igrate sa njim. Veoma je bitno da dete sluša muziku na svom maternjem jeziku (ukoliko kompozicija ima reči). Budite veseli i raspevani na današnji dan! Radujte se i uživajte zajedno sa svojom decom.

logoped beograd, privatni logoped, mucanje, disfazija, logoped iskustva, logoped ordinacija, logoped indivdualni tretmani, logoped srbija, dete ne govori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *