Dan ponosa osoba sa autizmom i dan sunca

Dan sunca

Danas se obeležavaju dva bitna dana, a to su Dan ponosa osoba sa autizmom i Dan sunca (Dan sunca se, takođe, obeležava i 3. maja).

18. juna,svake godine, organizacije širom sveta raznim događajima obeležavaju Dan ponosa osoba sa autizmom. Na taj način oni skreću pažnju na to da su osobe sa autizmom na prvom mestu jedinstvene individue, a ne samo “slučaj” kome je potreban tretman.

Dan ponosa osoba sa autizmom je prvi put obeležen 2005. godine od strane organizacije Aspies for Freedom i to je ubrzo postao globalni događaj koji se i dalje obeležava.

Simbol beskonačnosti u duginim bojama je simbol ovog dana i označava raznovrsnost među osobama sa autizmom sa beskonačno varijacija i mogućnosti. Danom ponosa osoba sa autizmom se ističe to da ove osobe imaju specifične karakteristike koje im donose puno izazova i mogućnosti.

Dan ponosa osoba sa autizmom i dan sunca

Sunce je svakodnevno prisutno i verno nam pruža svoju svetlost i toplotu. Takođe, označava novi početak. Sunce je obnovljivi izvor energije i izvor života. Današnji dan možete iskoristiti tako što ćete sa vašim detetom praviti ovo neobično sunce. Za ovu aktivnost vam je potreban plastični ili kartonski obruč i štipaljke koje ćete kačiti po obodu obruča. Ova interesantna aktivnost je dobra za razvoj pažnje, fine motorike, vizuomotorne koordinacije, diferencijacije motorike prstiju, poboljšanje stiska šake, orjentaciju u manipulativnom prostoru.

Nikad ne znate kuda putevi mogu voditi ukoliko detetu date dovoljno podrške da njima krene. Važno je da se rano uoče znaci za otkrivanje autizma. Na taj način možete da što ranije potražite pomoć za svoje dete. Posavetujte se sa logopedom, reedukatorom psihomotorike, senzornim integratorom,psihologom koji će vas, ukoliko je potrebno, uputiti kod drugih stručnjaka različitih profila kako bi dijagnoza bila detaljna.

Nijedno dete ne sme biti uskraćeno za priliku da razvije svoje mogućnosti maksimalno. Iz tog razloga, shvatite ozbiljno ovu priču sa koje god strane da se u njoj nalazite.

Poruka LEC Čabarkapa: ,, Kucajući na naša vrata već ste napravili prvi korak ka rešavanju problema. Put ka rešavanju problema je dug. Potrebno vam je puno strpljenja, energije i topline, kao što je Zemlji potrebno Sunce.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *