Svetski dan dobrote i ljubaznosti

Dobar dan, kako ste? Bili ste bolesni da li ste bolje? Kako vam je zdravlje? Reči koje čujemo svakodnevno, ali i reči koje označavaju brigu za nekoga do koga nam je stalo. To su reči ljubaznosti.

Hvala vam što ste mi pomogli. Baš ste ljubazni što ste mi dali adresu koja mi je trebala. Reči ljubaznosti i dobre volje da pomognemo drugima.

Lepe, ljubazne i dobronamerne reči i najčvršća vrata otvaraju. Reči u našem LEC Čabarkapa mnogo znače i njih koristimo u radu sa decom jer ih rečima učimo ako još nisu progovorili.

Takođe ih učimo lepoti lepe reči i da ona u njihovom životu mnogo znači…znači bolju komunikaciju sa drugom iz vrtića ili škole.

Sve ove reči se govore svaki dan, ali posebno 13. novembra kada je Svetski dan dobrote i ljubaznosti. Taj praznik postoji u mnogim zemljama više od 10 godina. Toga dana je 1998. godine u Tokiju održana prva konferencija svetskog pokreta za dobrotu i ljubaznost. Na ovaj dan se ističu ideje o boljem, lepšem i šarenijem svetu. Kao i sve, pa čak i lepo i dobro, ne pronađe odmah svoj put, tako je bilo i sa ovim danom. On je postepeno obeležavan u Japanu, zatim u Kanadi, Australiji, Nigeriji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zatim Singapuru, Italiji, Indiji.

Značaj dobrote i ljubaznosti se polako širi svetom. Osnovni deo ljudskog stanja koji premošćuje razlike između rasa, religije, političkih opredeljenja, polova i poštanskih brojeva.

Poruka LEC Čabarkapa na ovaj dan je da treba biti dobar prema sebi i drugima. Pre svega budite dobri prema sebi. Ako ste pogrešili potrudite se da svoju grešku ispravite…izvinite se…prihvatite sebe sa svim svojim manama i radite na sebi da se loše navike ne ponove. Razumite svoja osećanja jer  njih ne možete da kontrolišete, plačite kada vam se plače, smejte se kada je smešno, ljutite se i budite besni jer tako treba. To ste vi i vaša osećanja toga trenutka. Ono najvažnije što treba da negujemo je davanje. Božanski dar je davati onima koji nemaju, pomoći onima kojima pomoć treba, zagrliti i poljubiti kada je neko u nevolji. Šetate ulicom, a prosjak vas moli da mu date neki dinar, dajte sigurno mu treba. Vozite se gradskim prevozom, vidite starijeg deku, ustanite jer ga bole noge i umoran je. Svi želimo da budemo dobri ljudi ili se trudimo da to pokažemo drugima.

Život brzo prolazi budite dobri jer nas to čini drugačijim i posebnim da nismo uzalud davali i pružali i da dobrota i ljubaznost ima smisla u našem životu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *